Zahrádkáři pozor! Zahrádky prudce zdražují... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zahrádkáři pozor! Zahrádky prudce zdražují...

Zahrádky v Tuhnicích jsou velmi blízko centru Karlových Varů.
Zahrádky v Tuhnicích jsou velmi blízko centru Karlových Varů. (Foto Aha! – Kateřina Moravcová)

Vlastnit pozemek s chatkou v zahrádkářské kolonii je opět velmi trendy. Potvrzují to realitní makléři. Poptávka v posledních měsících převyšuje nabídku, a tak se některé prodávají i za půl milionu.

Zahrádkáři dřevěné boudy na pozemcích v koloniích proměnili v letní byty a někteří dokonce v domečky, ve kterých lze bydlet. „Pokud si tam lidé mohou rozsvítit, osprchovat se, uvařit si, často se na zahrádky stěhují od jara do podzimu.

Typicky například v některých koloniích v Karlových Varech-Dvorech nebo v Nové Roli. Jedná se většinou o starší lidi,“ říká Jan März, předseda Územního sdružení Českého zahrádkářského svazu.

Děti a grilování
„Mohu potvrdit, že o zahrádky je nyní opravdu velký zájem. Především si je chtějí koupit mladí lidé, kterým by sloužili spíše k rekreaci. Grilují na nich, nebo sem jezdí s dětmi,“ potvrzuje spolumajitel realitní kanceláře Ivan Žikeš.

Přemrštěné ceny
Cena je různá, záleží na velikosti, vzdálenosti a také vybavení, zda na pozemku je chatička, je tam zavedena pitná voda, elektrika, zda je vybudovaný septik... „Ceny se pohybují od 100 tisíc až po půl milionu.

Podle mého názoru je cena půl milionu přemrštěná i na Karlovy Vary. Skutečností je, že za posledních deset let ceny zahrádek vrostly až o desítky tisíc. Souvisí to ale také s růstem cen pozemků,“ uzavírá Žikeš.

Víte, že..
...například na Karlovarsku je 42 zahrádkářských kolonií s cca 3800 zahrádkami?
...podle statistik zahrádkářských svazů je v tuto chvíli zhruba sto zájemců, které by uvolněné okamžitě obsadili?

Eva Jedličková (70): Zahrádku mám již 50 let

Na svou zahrádku v Klášterci nad Ohří je náležitě pyšná Eva Jedličková (70). Vlastní ji již 50 let. Na zahrádce pěstuje úplně všechno.

„Máme tu brambory, cibuli, česnek, jahody, okurky, rajčata nebo i broskve. V obchodě zeleninu a ovoce již téměř nenakupujeme,“ říká. Se svým manželem na ní pracuje každý den. „Rádi tu ale i relaxujeme. Bydlíme v paneláku a přes léto jsme venku na zahrádce celý den,“ uvádí Eva.

Potvrzuje, že zahrádky jsou stále »in« i v Klášterci nad Ohří. „Vlastní je většinou starší lidi. Ti, když zemřou tak se o zahrádky starají jejich děti, jen zřídka je prodávají. Mladí tu mají bazény a jezdí na ně s dětmi,“ potvrzuje oblibu zahrádkaření.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.