Mlsné želvy sloní a obrovské v pražské zoo: Užívají si melounový mejdan! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Mlsné želvy sloní a obrovské v pražské zoo: Užívají si melounový mejdan!

Toro požitkářsky hoduje na červené dužnině.
Toro požitkářsky hoduje na červené dužnině.  (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Melounovými labužníky jsou v pražské zoo želvy sloní a obrovské. Přestože v jejich případě platí dobrého pomálu, gurmánskou vášní nešetří.

Slaďounký meloun jim nejen chutná, ale podle vrchní chovatelky plazů Nataši Velenské se jim líbí i jeho červená dužnina. „S touhle pocoutkou musíme kvůli cukru opatrně. Dostanou jednou týdně asi desetikilový meloun na zhruba 2500 kg živé váhy všech našich 14 želv dohromady,“ vysvětluje Velenská.

Největší mlsoun je samec želvy sloní santacruezská Eberhard von Leipziger Hauptbahnhof. „Zaboří se do dužniny a cáká kolem sebe,“ líčí želvákův apetit chovatelka.

Naopak samec želvy obrovské Toro si zase krmení dobrotou užívá jako společenskou záležitost. „Je exhibicionista, rád se předvádí,“ objasňuje Velenská. Aby se želvy udržely v dobré kondici, přichází po malém hřešení, opět jejich tradiční zdravá strava. „Nejlépe jim svědčí pastva a seno,“ dodává chovatelka.

Není tlama jako tlama...
Želvy sloní mají velkou širokou hlavu, a tak se jim melouny jedí lépe, než želvám obrovským, které mají hlavu úzkou a melounovou slupku spíše strouhají?

Víte, že...
...Eberhardt je nejmohutnější z pražských želv, váží přes 235 kg?
...Eberhard, pozná, když přibere a pak odmítá vlézt na váhu?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.