V Muzeum alchymistů nahlédnete do laboratória ze 16. století: Tady bádal magistr Kelley (†42)! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

V Muzeum alchymistů nahlédnete do laboratória ze 16. století: Tady bádal magistr Kelley (†42)!

Celou expozicí se táhne potrubí, které čerpá energii a látky z všemožných nádob i lidí. Ochutnat výsledný elixír můžete v místní hospůdce.
Celou expozicí se táhne potrubí, které čerpá energii a látky z všemožných nádob i lidí. Ochutnat výsledný elixír můžete v místní hospůdce. ( Foto Aha! – Robert Klejch, Muzeum alchymistů, ara)

Tajemstvími opředené pražské malostranské uličky skrývají kousek pod Hradem dům doslova nasáklý magií. Nejenže v něm žil a bádal slovutný magistr Edward Kelley (†42), sídlí v něm muzeum plné křivulí, baněk a prazvláštních přísad dávných elixírů – Muzeum alchymistů.

Stačí vyjít z Malostranského náměstí pár kroků Nerudovou ulicí do kopce, odbočit na Jánský vršek a otevře se před vámi v domě U osla v kolébce svět, který směle konkuruje scénám z filmů Harryho Pottera. Muzeum tu vzniklo z nápadu tří kamarádů.

„Měsíc po tom, kdy nás to napadlo, se objevil v nabídce realit dům, kde žil magistr Kelley. Tím bylo rozhodnuto,“ popsal Aha! jeden ze zakladatelů Filip Jan Zvolský.

Pokud jste někdy zatoužili nahlédnout pod ruce mágům, račte vstoupit. Při své práci využívali přírodních věd, astrologie a astronomie. Z pohybů hvězd počítali dávkování pro elixíry mládí, přeměnu kusu hlíny ve zlato nebo byli na dosah objevu kamene mudrců.

Vedle pověstí muzeum nabízí i kus pražské historie. Příběhy skutečných lidí, kteří se stali legendami už za svého života ve středověku.

Hrátky s magií
Hned za pokladnou, v temné místnosti, prožijete okamžik, kdy ďábel odnáší stropem zaprodaného doktora Fausta. Nedbal myšlenky, že »k magii vede mnoho cest, od ní jen jedna jediná, tedy do pekla«. Toho se však prý návštěvníci bát nemusejí.

„Ti, co prahnou po vědění, se mohou začíst do textů na stěnách připravených historiky třeba i z Karlovy univerzity,“ upozorňuje Zvolský. Další mohou obdivovat exponáty vtipné, strašidelné i interaktivní. Lze si zkusit pohnout planetami nebo dokončit výrobu kamene mudrců.

Uši a DNA magistra Kelleyho
Ačkoliv muzeum je především hravé, přece jen ukazuje i historické zvláštnosti. Anglický alchymista Edward Kelley působící na dvoře Rudolfa II., dal domu, kde žil, a kde se nachází muzeum, i jméno. Podle pověsti mu byly v Anglii za padělání úředních listin uřezány obě uši, hanbu skrýval pod dlouhými vlasy. Jednoho dne však malostranská drbna Anna Hrdlová volala Kelleyho ze dvora ke svému nemocnému dítěti. Když se učenec nakláněl přes zábradlí, zahlédla jeho uřezané uši a on ze vzteku, že jeho tajemství je prozrazeno, přičaroval dítěti v kolébce oslí uši.

Zmizely až poté, co si to matka vyprosila modlitbami k Panně Marii. Domu však zůstal název U osla v kolébce. „Do hlavní expozice vyšlapete po šedesáti stupních schodiště ze 16. století, které navrhl Kelley osobně. Jeho tvarem chtěl vyjádřit spirálu života,“ prozradil Filip Jan Zvolský. Po schodišti z jediného dubu, podobném šroubovici lidské DNA, sám denně stoupal za klepání své dřevěné nohy i Kelley. V půdním prostoru kde bádal, ho můžete přistihnout u ne zrovna vydařeného pokusu.

Návrat do časů Rudolfa II.
V dekoracích muzea má návštěvník pocit, že se ocitl na místě dochovaném ze 16. století, tedy doby, kdy vládl římský císař a český a uherský král Rudolf II. (†59). Z časů jeho vlády tu však zbyl jen dům, zmíněné schodiště a krovy.

Vše ostatní je práce scénografů Nikoly Tempíra, Michala Syrového, Jiřího Karáska a malíře Václava Misaře. „Výtvarníci dostali jednoduché zadání – vytvořit laboratoř tak, jako by ji Kelley právě opustil,“ řekl Filip Jan Zvolský.

Homunkulus v láhvi
Na téhle půdě se mohlo a může odehrát cokoli, to napadne každého návštěvníka, jen co projde kolem bedny s dračím vejcem. Nechybí tu knihovna alchymisty a okultisty velšského původu Johna Dee (†81), rádce anglického krále Eduarda VI. a později královny Alžběty I., a také učitele Kelleyho.

Mezi křivulemi, baňkami a různorodými lahvičkami s neznámými látkami stojí i řada homunkulů – umělých lidských bytostí různých velikostí i fáze vývoje. Každý kout půdy, kde skutečně Kelley kdysi pracoval, je nabitý alchymistickými potřebami. Jste v renesančním laboratóriu ze 16. století.

Víte, že...
...alchymie je obor lidského poznání, který měl prvky z několika nynějších vědních oborů jako je fyzika, chemie, medicína, ale i z dalších oblastí – astrologie či magie?
...přesný vznik alchymie není znám? Ví se jen, že pochází ze starého Egypta. Tam byl její objev připisován bohu Thovtovi.

Pozor, UŽ ZÍTRA jen v Aha! 1 + 1 VSTUPENKA ZDARMA DO MUZEA ALCHYMIE
Pozor, je tu další exkluzivní akce deníku Aha!. Po 1 + 1 vstupenkách do Werichovy vily či pražské Staroměstské radnice nyní můžete navštívit unikátní Muzeum alchymistů a mágů staré Prahy. Projděte se magickou místností Faustova domu, nebo laboratoří legendárního magistra Edwarda Kelleyho. Ten v domě, kde se muzeum nachází, skutečně žil.

V zítřejším vydání Aha! najdete speciální kupon. Vystřihněte si ho, kupte si v pokladně Muzea alchymie v Praze vstupenku a druhou dostanete ZDARMA!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.