Uruguay pod palbou kritiky kvůli prodeji sochy z potopené nacistické lodi: Říšská orlice má dotovat armádu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Uruguay pod palbou kritiky kvůli prodeji sochy z potopené nacistické lodi: Říšská orlice má dotovat armádu!

Pýcha německé armády Graf Spee. Potápěči vytahují na světlo bronzovou říšskou orlici.
Pýcha německé armády Graf Spee. Potápěči vytahují na světlo bronzovou říšskou orlici. (Foto Profimedia.cz, Getty Images)

Byla to velká sláva, když se Uruguayi podařilo v únoru 2006 vytáhnout z moře bronzovou říšskou orlici se svastikou z nacistické lodi poškozené a potopené v roce 1939. Teď už ale svět tolik netleská. Jihoamerická země hodlá sochu prodat a peníze hodlá použít na svou armádu!

Po svém potopení se Graf Spee postupně bořil do měkkého dna, až zmizel úplně. V roce 1997 byl z vraku vyzvednut první cenný náklad, hlavně děla. Až v roce 2006 ale obchodník Alfredo Etchegaray zorganizoval výpravu, při které potápěči odhalili obří bronzovou sochu říšské orlice se svastikou vážíci 400 kg. Její cena byla stanovena na 350 milionů korun.

Nejvyšší soud Uruguaye veškeré vylovené věci z Graf Spee prohlásil za majetek státu, nicméně přiznal Etchegaraymu 50 procent z ceny sochy v případě, že se prodá.

Glorifikace zla
A k tomu má nyní dojít: Uruguay potřebuje posílit a přezbrojit armádu, ale nemá na to peníze. Chce tedy sochu prodat a z výtěžku financovat své vojsko. To samozřejmě ale vzbudilo vlnu odporu. „Finacovat armádu pomocí symboliky nacismu, který rozpoutal nejhorší válečný konflikt ve světových dějinách? Drzé, arogantní a nemyslitelné!“ znějí kritiky v uruguayských novinách.

„Nikdo nesmí glorifikovat nacistický režim. S věcmi vylovenými z lodi Graf Spee musí být naloženo s nejvyšší citlivostí. Nesmí se stát předmětem zájmu pochybných sběratelů,“ přidala se německá ambasáda v Montevideu.

AHA! Víte, že...
...kapitán lodi Graf Spee Hans Langsdorff se 19. prosince zastřelil a posádka byla internována v Argentině?

Řež u ústí Rio de La Plata
Prosinec 1939. V jižním Atlantiku napadly tři britské křižníky nacistickou bitevní loď Graf Spee, které se předtím podařilo potopit devět, převážně zásobovacích spojeneckých lodí. Následovala řež, známá jako Bitva u ústí Rio de La Plata. Po utrpěných škodách a 20 zásazích německá loď zamířila do neutrálního Montevidea k opravám.

Když ale 17. prosince vypršelo 72hodinové ultimátum Montevidea a Britů k opuštění přístavu, vyplul Graf Spee za hranice třímílové ochranné zóny a tam byl po další bitvě vyhozen do povětří.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.