Venku je hic, doma ještě hůř: Polovina bytů v Česku se přehřívá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Venku je hic, doma ještě hůř: Polovina bytů v Česku se přehřívá!

Nejprve zastiňte všechna okna v bytě.
Nejprve zastiňte všechna okna v bytě. (Ilustrační foto: scom)

Stejným tempem, jak stoupá teplota venku, roste i v bytech. Zatímco na noc teplota klesá, uvnitř našich domovů vydrží naakumulovaná až do rána. Nejhorší situace je v panelácích, a bohužel nejen v nich. V polovině českých bytů a domů je v těchto dnech k nevydržení. Důvod? Nefunkční izolace a špatný systém odvětrávání. 

Teplota uvnitř domu může vystoupat i na více než 30 stupňů! „Přitom by neměla překročit hranici 27 stupňů,“ uvádí Marcela Kubů, ředitelka Asociace výrobců minerální izolace. 

Nejhorší situace je ve velkoměstech, třeba v Praze, Brně, Olomouci nebo Ostravě. Jsou tam velké skupiny domů a přirozené povrchy jako třeba louka, les, pole ve městech nahradil asfalt, beton či sklo, a ty zadržují teplo. „Například v Praze je celoroční průměrná teplota vyšší o 2,5 stupně Celsia oproti okolní přírodě,“ uvádí Kubů. V tropických dnech ale může být rozdíl až 10 stupňů.

Existuje pomoc? 

Na extrémně horká léta a naopak i chladné zimy je třeba myslet již při stavbě, případně rekonstrukci. Ve chvíli, kdy dům stojí, už můžeme jen správně větrat – idelně okny na sever a tehdy, když je teplota venku nižší než v interiéru. Zvolit kvalitní stínění, žaluzie a markýzy odrážející sluneční paprsky. Doporučuje se je mít zatažené po celou dobu, kdy do okna svítí sluníčko. A nakonec nezbývá, než si pořídit větrák či klimatizaci.

Odborník: Co s námi dělají vedra?  

„Člověk má ztrátu tekutin a minerálů, protože se strašně moc potí a vydechuje hodně vody. Některé části těla se mohou přehřívat, třeba hlava. Ztráta vody a minerálů se může projevit pocitem žízně, oběhovými problémy a celkovou nevolností. Když se přehřejeme, tak se to projevuje bolestí hlavy, mžitky před očima, pocity závratí, pocity na zvracení a psychickou nepohodou,“ vysvětlil lékař Evžen Hrnčíř z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, který zároveň působí jako soudní znalec v oboru zdravotnictví.

Co lékař radí:
*Ochlazovat se ve vodě, dát si několikrát denně vlažnou sprchu, dát si do škopku s vlažnou vodou nohy. Pobývat jen ve stínu.
*Nedělat náročnou fyzickou práci, nesportovat.
*Odpočívat, ideálně v přírodě mezi stromy.
*Dbát na dostatečný pitný režim, pít čistou vodu i minerálky.

Tropy až do neděle...pozor na bouřky
Dnes: jasno až polojasno, místy bouřky. Den 27 až 34 °C.
Zítra: polojasno, místy bouřky. Noc 16 až 20 °C, den 28 až 35 °C.
Pátek: oblačno až polojasno, místy bouřky. Noc 17 až 21 °C, den 29 až 36 °C.
Sobota: polojasno až oblačno, místy bouřky. Noc 15 až 21 °C, den 26 až 33 °C.
Neděle: oblačno až zataženo, občas přeháňky a bouřky. Noc 14 až 20 °C, den 21 až 25 °C, na východě 26 až 30 °C.

Přečtěte si
PetrDostal
6. 7. 2023 • 06:31

My máme doma docela příjemně. Na oknech máme rolety den a noc v systému MINI, které jsme si vybrali z https://www.zebra-shop.cz/rolety-den-a-noc/ , takže když nám svítí do oken slunce, tak je zatáhneme a pak zase roztáhneme. Přes noc celý dům vyvětráme, takže je tu už na spaní dobře a tak to děláme každý rok. Klimatizaci ani žádný větrák domů nechci.

František Klapal
19. 12. 2022 • 22:37

No, já jsem třeba letos zjistil jak velký efekt v tomto mohou mít žaluzie do oken. Začátkem tohoto roku jsme si právě nechávali dělat nové od http­s://ww­w.sp­rava­oken­.cz/za­luzie-na-miru/ a můžu vám říct, že když je člověk během letního vedra zatáhne, tak je doma opravdu příjemný chládek. Lepší než si ničit zdraví klimatizací.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.