Tropický den vystřídá tropická noc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Tropický den vystřídá tropická noc!

Nejen přes den vám bude horko, čeká nás tropická noc
Nejen přes den vám bude horko, čeká nás tropická noc (Foto: ara)

Vedro jako v pekle! Nejteplejší den letošního roku je tady, naměříme až 38 °C. A po něm přijde tropická noc, kdy teploty neklesnou pod 21 °C. 

Tropická vedra panují v celé jižní Evropě. A do Česka právě nyní proudí extrémně horký vzduch z jihu. Rtuť teploměru se zastaví na neuvěřitelných osmatřiceti stupních ve stínu. Varování před vysokými teplotami platí na celém území Česka.

Klid a pitný režim
„Doporučujeme omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách,“ upozorňují meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu. Neměli bychom zapomenout dostatečně pít a namazat se krémem s ochranným faktorem.

Rekord nepadne
Úlevu po žhavém dni nám nepřinese ani noc. Na řadě míst teploty ani k ránu neklesnou pod jedenadvacet stupňů. Prožijeme tedy takzvanou tropickou noc. „Tak se označuje noc, kdy minimální teplota neklesne pod 20 °C,“ vysvětluje meteoroložka Dagmar Honsová a doplňuje, že čtyři roky starý rekord nepadne. 8. srpna 2013 neklesla v pražském Klementinu teplota pod 27,2 °C.

Vedra budou trvat až do konce týdne, ale přece jen se začne mírně ochlazovat. Zítra naměříme už maximálně jedenatřicet stupňů. Tepleji bude jen na jižní Moravě, a to čtyřiatřicet stupňů.

Ve městě je hůř
„Městská zástavba je tepelný ostrov, pohlcuje teplo ze slunečních paprsků během dne. Naopak v noci se z ní naakumulované teplo uvolňuje, takže rostou také noční teploty,“ vysvěrluje meteoroložka Honsová. Například v centru Prahy – v pražském Klementinu – je průměrná teplota o 1 °C vyšší než na okraji Prahy právě kvůli zástavbě.

Byla i v dubnu
Tropické noci se v Česku vyskytují nejčastěji v červenci a srpnu, výjimečně v červnu. Raritní situace byla v roce 2012, kdy byla zaznamenána historicky první tropická noc již v dubnu, ve Frýdlantu v Čechách naměřili 21,4 °C.

Víte, že...
...nejvyšší počet tropických nocí od roku 1775 jsme zažili v roce 2015? Teplota v noci neklesla pod dvacet stupňů během neuvěřitelných čtyřiadvaceti nocí.

Obloha »hořela« díky prachu
Mimořádné červánky pozorovali na mnohých místech obyvatelé Česka v neděli večer. Nejkrásnější podívanou nabídla obloha v Praze a ve středních Čechách. „Červánky se tvořily při západu slunce díky velkému množství prachu v atmosféře,“ vysvětlila Honsová. Nebe hrálo všemi odstíny rudé a oranžové.

Jak bude?
Zítra: oblačno, bouřky, noc 17 až 21 °C, den 27 až 31 °C, na Moravě až 34 °C.
Čtvrtek: oblačno, přeháňky nebo bouřky, noc 16 až 20 °C, den 26 až 30 °C, na Moravě až 34 °C.
Pátek: polojasno, ojediněle bouřky, noc 15 až 19 °C, den 26 až 30 °C, na Moravě až 33 °C.

Tipy na noční vedra
*Přes den zavřete okna
Okna otevřete, až když teploty venku po setmění alespoň trochu klesnou. Nezapomeňte zatáhnout rolety či žaluzie. Při větrání můžete dát do oken vlhký ručník.
*Navlhčete povlečení
Trocha studené vody pomůže snížit teplotu. Radikálnější řešení je povlečení strčit na pár minut do mrazáku. Důležité jsou první chvíle, při spaní už tolik vedro nevnímáte.
*Jezte do polosyta
Příliš hutné jídlo donutí organismus intenzivně trávit, a tím vás bude zahřívat. Pokud se ale nenajíte vůbec, klesne vám v průběhu noci krevní cukr a budete se zbytečně budit.
*Ne ledové nápoje
Dostatek tekutin je důležitý. Nesnažte se ale ochladit ledovými nápoji. Tělo se je snaží v trávicím traktu ohřát, a tím i vám bude větší horko. Lepší je vlažný čaj.
*Chladicí rýže
Termofor plný ledové vody vám dlouho chladný nevydrží. Zkuste naplnit ponožku syrovou rýží a pak ji zamrazit.
*Správná poloha
Snažte se usnout v pozici na zádech s roztaženýma nohama a rukama. Tak může krev nejlépe cirkulovat a vy se budete ochlazovat.
*Bez společnosti
Dvě těla samozřejmě generují dvojnásobek tepla. Žádné tulení, naopak si udržujte distanc. Dohnat to můžete přes den.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.