Netradiční dezert: Cizrnovo-citronový koláč!
Cizrna je velmi zdravá. Dají se z ní připravit nejen vynikající saláty či teplé pokrmy, ale i péct výborné koláče. Vyzkoušejte třeba dezert provoněný citronovou kůrou!
POTŘEBUJETE:
✔ 500 g vařené nebo konzervované cizrny
✔ 4 vejce
✔ 250 g krupicového cukru
✔ ½ lžičky kypřicího prášku
✔ strouhanou kůru z 2 citronů
✔ šťávu z 1 citronu
✔ tuk na vymazání formy
Cizrnu rozmixujeme na hladkou kaši. V míse k ní přidáme vejce, polovinu cukru, kypřicí prášek a vytvoříme těsto. Koláčovou formu o průměru 23 cm vymažeme tukem a vyložíme pečicím papírem. Přesuneme do ní těsto a povrch uhladíme. Pečeme tři čtvrtě hodiny ve vyhřáté troubě na 160 až 180 °C. Špejlí otestujeme. Formu vyjmeme z trouby, necháme postupně vychládat. Ještě zatepla ale těsto zakapeme citronovou šťávou. Nastrouhanou kůru smícháme s druhou polovinou cukru a hotový koláč směsí posypeme.