Letadlo se 178 českými turisty na palubě sjelo z ranveje! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Letadlo se 178 českými turisty na palubě sjelo z ranveje!

Evakuace letadla Travel Service v bulharském Burgasu sjelo z dráhy
Evakuace letadla Travel Service v bulharském Burgasu sjelo z dráhy (Facebook @keroseneinblood)

Cesta na vysněnou dovolenou se změnila v děsivé okamžiky. Letadlo z Brna, v němž cestovalo 178 cestujících a šest členů posádky, mělo v bulharském Burgasu nehodu. Po tvrdém přistání téměř dva kilometry jelo mimo přistávací dráhu.

Nehoda, na jejímž objasnění pracují vyšetřovatelé bulharského ministerstva dopravy, se stala včera v 7:48 hodin českého času (v Burgasu je o hodinu více). Spekuluje se, že ji nejspíš zavinila vadná hydraulika klapek. „Jsme mimo dráhu. Bude potřeba evakuace,“ hlásila posádka vysílačkou na řízení letového provozu.

Spálená guma
„Přistání bylo opravdu nepříjemné a tvrdé a měla jsem pocit, že snad přijdeme o podvozek,“ popsala paní Jarošová z Brna, která do Bulharska letěla s partnerem a dvěma dětmi.

Podle turistky bylo hned jasné, že přistání neběží podle obvyklého scénáře. „Létám k moři často a měla jsem pocit, že pilot s letadlem snad vůbec nebrzdil. Pilot se ho najetím na trávu asi snažil zpomalit. Měla jsem i pocit, že cítím spálenou gumu,“ tvrdí turistka.

Lidé od bahna
Podobně to viděl i další cestující. „Nikdo nám neřekl, co se děje. Seřvali nás, ať sedíme. My jen z oken viděli zorané pole. Pak nás pustili a šli jsme bahnem. Na letišti nám dali kufry taky od bahna a byly tam i maminky, které měly rozbité kočárky. Nikdo se nám neomluvil, nikdo nic nevysvětlil,“ řekl Aha! Jiří Lapčík z Bílovic.

Letěli s českým dopravcem, pilotovali Řekové
Lidé cestovali s českým dopravcem, leteckou společností Travel Servis. Její mluvčí Vladimíra Dufková řekla, že letadlo měli pronajaté včetně pilotů od řecké společnosti Orange2fly. Jde o Airbus A320, vzlétl z Brna v 6:11. Letoun měl nabrat vracející se turisty do Česka, ovšem společnost musela shánět náhradní stroj. Ten havarovaný musel na technickou prohlídku.

Na výročí atentátu
Bulharská média připomněla, že na den přesně před pěti lety byl na letišti v Burgasu spáchán teroristický útok na autobus s izraelskými turisty. Sebevražedný atentátník tehdy explozí výbušniny zabil pět Izraelců a bulharského řidiče autobusu.

Zavřené letiště
Letiště bylo kvůli nehodě 3,5 hodiny uzavřeno a všechny lety byly odkloněny do Varny, která je vzdušnou čarou asi 80 kilometrů od toho v Burgasu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.