LETNÍ PUTOVÁNÍ ZA JÍDLEM: Mlsáme na východě Čech!
Těšíte se o prázdninách na putování po Česku? V novém letním cestovatelském seriálu Aha! pro ženy doporučíme, jakou dobrotu byste při návštěvě některého z krajů či oblasti neměli vynechat. A pokud se zrovna na tuzemské výlety nechystáte, máme pro vás i pár regionálních receptů. Dnes se vydáme na východ Čech!
Ráz východočeské kuchyně předurčuje zdejší kopcovitá půda, kde se daří hlavně bramborám, zelí, ale i jablkům či mrkvi. Z těchto surovin se tu odpradávna připravovaly slané i sladké pokrmy. V horách (patří sem i velký kus Krkonoš, Orlické hory či Kralický Sněžník) jsou velmi oblíbené různé polévky a sladké jahelníky, v nižších polohách luštěninové kaše s uzeným masem. A říká se, že východočeská gastronomie byla zdrojem inspirace pro první autorku českých kuchařek Magdalenu Dobromilu Rettigovou.
PARDUBICE: Na dostihy i za sladkým!
Ačkoli se první zmínka o městě datuje do13. století, největší rozkvět Pardubice zaznamenaly až za vlády Pernštejnů. Z tohoto období také pochází nejvýznamnější kulturní památky. Od roku 1874 se tu koná slavný dostihový závod Velká pardubická, od 20. let minulého století soutěží i motocykly na ploché dráze ve Svítkově o Zlatou přilbu města Pardubic. Město zkrátka nabízí pro každého něco.
* Renesanční zámek je sídlem Východočeské galerie. Návštěvníci zde mohou zhlédnout výstavu zbraní, pohlednic i rozsáhlé sbírky českého skla. Konají se tu také prohlídky interiérů, při nichž zavítáte i do nově zpřístupněné Kaple tří králů. Otevřeno je od úterý do neděle mezi 10. a 18. hodinou. Vstupné vyjde na 100 Kč.
* Pardubická hvězdárna navazuje na astronomickou tradici, kterou na Pardubicku založil baron Artur Kraus na konci 18. století. Vypravte se sem pozorovat noční oblohu, předem se ale telefonicky domluvte. Vstupné je 30 Kč.
* Děti by neměly být ochuzeny o návštěvu Perníkové chaloupky v Rábech. Najdete tu expozici věnovanou historii perníkářského řemesla i obchůdek s pochutinami a turistickými předměty. Otevřeno je denně od 9 do 17 hodin, vstupné 70 Kč.
PARDUBICKÝ PERNÍK
Tomuto sladkému pečivu z mouky a medu se původně říkalo peprník. To podle koření, které se do těsta přidávalo. První perník byl v Pardubicích vyroben už v 16 století.
POTŘEBUJETE:
✔ ½ kg krystalového cukru
✔ 250 ml vody
✔ ½ čajové lžičky jedlé sody
✔ 1,1 kg hladké mouky
✔ 1 balíček cukrářského droždí
✔ ½ balíčku prášku do pečiva
✔ po 1 lžičce skořice a anýzu
✔ špetka pepře
✔ 50 g medu
✔ 2 vejce
1. První den si připravíme sirup z cukru, vody a lžičky jedlé sody tak, že necháme cukr s vodou povařit a poté přidáme sodu. Vaříme cca 5 minut, poté odstavíme a necháme do druhého dne odležet.
2. Druhý den vytvoříme těsto zpracováním zbývajících surovin. Ke směsi nakonec přidáme i sirup z prvního dne a důkladně prohněteme.
3. Těsto obalíme v potravinářské fólii a necháme do druhého dne v lednici odstát.
4. Třetí den těsto rozválíme, vykrajujeme libovolné tvary a pečeme na plechu vyložené pečicím papírem 3 minuty na 200 stupňů. Necháme do dalšího dne uležet.
5. Jednotlivé tvary k sobě lepíme směsí marmelády a namletých oříšků, případně je namáčíme do rozpuštěné čokolády.