Werichova vila opravena, otevřena! Získejte vstupenku zdarma! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Werichova vila opravena, otevřena! Získejte vstupenku zdarma!

Werichova vila otevřena!
Werichova vila otevřena! (Matěj Smlsal, Mária Rušinová, ČTK)

První návštěvníci už míří do kompletně opravené Werichovy vily na pražské Kampě, která byla koncem června poprvé v historii zpřístupněná široké veřejnosti. Při prohlídce uvidíte originální předměty legendárního herce Jana Wericha (†75) i to, jak vypadala jeho pracovna.

Do roku 2002 bydleli ve vile nájemníci, poté ji ale zdevastovaly povodně. Po nekonečných dohadech, co s unikátní stavbou bude dál, ji Praha 1 začala v roce 2015 za 35 milionů korun opravovat. Nyní má Werichovu vilu v péči Museum Kampa – Nadace Jana a Medy Mládkových.

„Denně k nám chodí 200 až 500 lidí. Je to odvislé od toho, zda je všední den, či volno. Ale dům je stále plný,“ raduje se předseda správní rady Musea Kampa Jiří Pospíšil.

Co tu uvidíte
Nejzajímavější je místnost zařízená jako pracovna herce Jana Wericha. Ten tu žil mezi lety 1945 až 1980. Uvidíte tu jeho originální psací stůl, stejně tak klobouk i rybářský kufřík. Museum získalo také jeho brýle a další předměty.

„Každý den k nám navíc přijde nějaký pamětník a nosí i předměty s Werichem spojené. Třeba vnučka vynálezce Františka Křižíka donesla album rodinných fotek, její tatínek se totiž s Werichem znal,“ říká Pospíšil a prosí i ostatní, ať nosí předměty vztahující se k umělci. Rád by totiž ve vile zařídil další místnost plnou Werichových věcí.

Nepřehlédnutelný je i svítící strop v místnosti nad schody. Jde o koláž plakátů a dokumentů spojených s Osvobozeným divadlem, kde Werich s hercem Jiřím Voskovcem působili.

Původní jsou i šaty, v nichž Jan Werich hrál krále Rudolfa II. ve dvoudíl-ném filmu Císařův pekař – Pekařův císař.

Historie a slavní obyvatelé

Základy domu pocházejí už ze 16. století. Tehdy se zde nacházela koželužna. Poté vila začala sloužit k bydlení. Mezi nejznámější nájemníky patřil spisovatel Josef Dobrovský (žil zde v letech 1790 až 1829), Jiří Voskovec (1945 až 1948), Vladimír Holan (1948 až 1968) a Jan Werich (1945 až 1980).

Vstupné a otevírací doba

(vstupenka současně slouží jako 50% sleva na dort v klubovně, která se nachází v přízemí Werichovy vily).

1 + 1 VSTUPENKA ZDARMA
…do WERICHOVY VILY

● Nově otevřena
● Kulturní událost roku
Když budete mít cestu do Prahy

Vystřihněte zítra kupón z Aha!, zaplaťte u pokladny vstupenku, druhou dostanete ZDARMA!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.