Letní desatero spokojeného diabetika! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Letní desatero spokojeného diabetika!

Diabetik: Na dovolenou si vezměte kromě inzulínu i svou dia stravu a kvalitní glukometr. Aplikace: Inzulín aplikujte do míst, která nejsou fyzicky namáhaná.
Diabetik: Na dovolenou si vezměte kromě inzulínu i svou dia stravu a kvalitní glukometr. Aplikace: Inzulín aplikujte do míst, která nejsou fyzicky namáhaná. (Foto scom)

Diabetici především v létě musí věnovat stálou pozornost svému tělu, a to jak správnému stravování, tak i »režimovým opatřením«. A právě tato opatření bývají cukrovkáři často ignorována.

Tipy na to, jak bezpečně zvládnout dovolenou i s diabetem, připravila diabetoložka MUDr. Bára Doležalová, garantka kampaně Hlídej si zdraví.

1. Příjem tekutin
Sledování příjmu tekutin platí hlavně pro ty, kteří nemají pocit žízně. Pijte aspoň 2 litry denně. Vyšší příjem je nutný u lidí, kteří si svůj diabetes léčí tabletkami, které vedou ke zvýšenému obsahu cukru v moči a tím i k větším ztrátám tekutin.

2. Vhodné nápoje
Nejvhodnějším nápojem pro diabetiky je čistá voda! Pokud jde o umělá sladidla, názory na ně nejsou zcela jednoznačné. Pokud to zvládnete bez nich, bude to rozhodně lepší!



3. Alkohol s mírou
Nezbývá, než opakovat: Všeho s mírou! Zejména destiláty mohou u lidí na inzulínu vést k velmi závažné a špatně léčitelné hypoglykémii (hladina cukru v krvi klesá pod dolní hranici normy).

4. Vlastní proviant
S létem jdou ruku v ruce grilování a posezení s přáteli, kde je k ochutnání spousta dobrot. Připravte na takovou akci vlastní »dia pohoštění« a budete mít jistotu o hodnotách konzumovaného jídla.

5. Selfmonitoring
Důležitý je tehdy, když diabetik zvýší svou fyzickou aktivitu a jí méně, než je zvyklý. Fyzická zátěž zlepší reakci na inzulín na mnoho dalších hodin. Hypoglykémie tedy může nastat třeba i během následující noci. Nezapomeňte si proto pořídit spolehlivý glukometr.

6. Vysoká teplota a inzulín
Inzulín má garantovanou účinnost pouze při správném skladování. Nenechávejte ho proto např. v zaparkovaném autě. Dojde tak ke snížení jeho účinnosti. Použití chladícího obalu je vhodné při delší jízdě autem.

7. Aplikační místa
Aplikační místa (vpichy) správně střídejte a vyhýbejte se oblastem, které jsou fyzicky zatěžovány. Například během cyklistické dovolené píchejte inzulín raději do břicha než do stehna.

8. Nepřeceňujte své síly
Užívejte si, sportujte, buďte aktivní, ale s rozumem. Vhodné je plavání, turistika nebo lehké projížďky na kole.

9. Pozor na záněty a zranění
Letní období svádí k chození bez ponožek nebo naboso. Kontrolujte plosky nohou, protože otevřená rána je tím nejhorším suvenýrem. Na delší vzdálenosti noste ponožky z bavlny a správnou obuv.

10. Plánujte aktivity!
Pro dovolenou s diabetem platí více než jindy, že »kdo je připraven, nebývá překvapen«. Letní aktivity proto vždy plánujte, myslete na správné uchovávání inzulínu a léků, na dostatek vhodných nápojů a jídla, správné obutí a dostatečné pojištění.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.