Jak připravit dítě na tábor, abyste neslyšeli: Přijeďte si pro mě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jak připravit dítě na tábor, abyste neslyšeli: Přijeďte si pro mě!

Jak připravit díte na tábor, abyste neslyšeli: Mami, tati, přijeďte si pro mě!
Jak připravit díte na tábor, abyste neslyšeli: Mami, tati, přijeďte si pro mě! (scom)

Odjezd na tábor je zvlášť u mladších dětí strašákem pro ně i pro rodiče. Vyplatí se proto nezanedbat přípravu. Jak postupovat, když posíláte nováčka na tábor?

Obecně platí, že táborové prázdniny není dobré uspěchat. Pokud se unáhlíte, je možné, že dítě na tábor už nikdy nedostanete. Většina táborů se zaměřuje na školáky, tábory pro mladší děti mají speciální program, jiné ubytování, stravování a bývají kratší. Nesnažte se předškoláka za každou cenu dostat na tábor pro starší.

Ve dvou se to lépe táhne
U nováčků je lepší, když dítě bude mít kolem sebe na táboře známé tváře. Pokud dítě bude znát někoho z vedoucích, nebo pojede s kamarádem či sourozencem, je to pro ně velké plus.

Vybírejte společně
Zohledněte záliby i povahu vašeho potomka. Většinou jsou na webu fotografie tábořiště i momentky z průběhu minulého tábora. Ukažte je dítěti, ať ví, do čeho jde. Nezapomeňte si zjistit téma táborové hry.

Neslibujte odvoz domů
Neslibujte dítěti, že si pro něj na tábor přijedete, vůbec tu možnost nezmiňujte. Pokud vás znepokojí dopisy z tábora, zavolejte vedoucímu a ověřte si situaci u něj, případně zkuste zjistit, co píšou z tábora ostatní děti.

Ověřte si kvalitu
Jistotou kvality bývá tradice a vodítkem reference a osobní doporučení. Pokud vaše dítě chodí do oddílu, který tábor organizuje, máte vyhráno.

Těžké noci
Pokud máte pocit, že vaše dítě přespání mimo domov nezvládne, zvolte raději příměstský tábor.

Pomoc pro nejmenší
„Loučení usnadní poctivě zabalený balíček, který dítěti věnujete před nástupem do autobusu a který si smí rozbalit až po odjezdu,“ radí organizátorka táborů Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík. Důležité je také poslat pohled s časovou rezervou, aby na dítě čekal hned ten den, kdy přijede.

„Pokud posíláte na tábor mladší děti, ověřte si, že budou ubytovány v pokojích, kde v těsné blízkosti spí někdo z dospělých. U malých dětí je obvyklé, že se v noci vzbudí, nevědí, kde jsou, a je zapotřebí, aby jim okamžitě někdo pomohl se zorientovat, dojít na toaletu a podobně,“ radí Štrougalová.

Psycholožka Petra Štarková navíc radí už před odjezdem na tábor dítěti dopřát nějakou zkušenost se samostatným přespáním.


Rada pro všechny rodiče: Mobil ne!
Mobilní telefon na táboře je největší trest pro rodiče. Pokud totiž dítě může volat, volá především ve chvílích, kdy si prožívá svých 10 minut smutnění. A zatímco už dávno vesele kope do míče nebo se směje s kamarády, je to rodič, který ještě několik dní pochybuje, zda udělal s táborem dobře.

Pokud nepřežijete, že nejsou dovoleny návštěvy ani telefonický kontakt, můžeme si s dětmi domluvit “tajný signál”,který napíší nebo namalují při problémech třeba na obyčejnou pohlednici.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.