Pod haldou hlušiny našli hroby! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Pod haldou hlušiny našli hroby!

Antropoložka Jana Kujavceva Hlavová a archeolog Martin Volf u jednoho ze dvou odkrytých kosterních hrobů na Slatinické výsypce.
Antropoložka Jana Kujavceva Hlavová a archeolog Martin Volf u jednoho ze dvou odkrytých kosterních hrobů na Slatinické výsypce. (Foto pro Aha! – Jan Pimer)

Hledali uhlí, našli dva kostrové hroby staré více než 4000 let. Archeologové je objevili pod Slatinickou výsypkou u Mostu, v místech, kde se má pokračovat v těžbě.

„Odkryli jsme pohřebiště, které můžeme datovat do starší doby bronzové, tedy do období 2500 let před Kristem,“ uvedl archeolog Martin Volf. Dodal, že v prostoru lomu Vršany a šachet kolem Mostu se jedná o poměrně unikátní a zajímavý nález, i když na zbylém území Ústeckého kraje nejsou podobné hroby z období tzv. únětické kultury výjimečné.

Kosterní pozůstatky teď společně s antropoložkou vyzvednou a předají do laboratoře, kde budou zkoumány. „Určujeme pohlaví, věk a také patologické změny, například nemoci,“ popsala antropoložka Jana Kujavceva Hlavová. Po dokončení výzkumu a analýz plánují archeologové představit nálezy z okolí lomu Vršany veřejnosti.

Osídlení z doby železné
Společnost Vršanská uhelná s archeologickým ústavem spolupracuje od roku 2012. Terénní práce začaly o dva roky později a budou pokračovat až do roku 2018. Pohřebiště je již několikátým tamním nálezem. V minulosti tam odhalili také pozůstatky pravěkého osídlení z doby železné.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.