Požár bytu v paneláku: 12 evakuovaných a 9 zraněných lidí, 5 zachráněných psů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Požár bytu v paneláku: 12 evakuovaných a 9 zraněných lidí, 5 zachráněných psů!

Hořelo ve 4. patře panelového domu.
Hořelo ve 4. patře panelového domu. (Foto Aha!: HZS Jihočeského kraje)

Nabíječka zapomenutá v zásuvce nebo televize v pohotovostním režimu stand-by? Co bylo příčinou požáru panelákového bytu v Českých Budějovicích, jehož majitelé odjeli na víkend pryč?

Dusivý černý dým a plameny vyhnaly v sobotu odpoledne obyvatele domu z bytů. „Dvanáct osob hasiči evakuovali, u tří z nich museli vzhledem k silnému zakouření použít vyváděcí masky. Evakuovali zároveň pět psů,“ popsala jejich mluvčí Vendula Matějů. Devět lidí si převezli záchranáři do nemocnice, nadýchali se kouře. Do epicentra požáru se museli hasiči doslova probourat. Majitelé bytu ve čtvrtém patře, kde začalo hořet, nebyli doma. Oheň a následné hašení zanechaly uvnitř pořádnou spoušť. Co bylo jeho příčinou, zjišťuje vyšetřovatel hasičů a policie. Vzhledem k tomu, že nejvíce byl zasažený obývací pokoj, spekuluje se, zda plameny nevyšlehly z nabíječky mobilu zapomenuté v zásuvce. Příčinou mohla také být televize nebo DVD přehrávač, které mohly zůstat v pohotovostním režimu.

Nebezpečné přístroje
Požárů od televizí, počítačů, DVD přehrávačů a dalších součástí vybavení bytů v Česku přibývá, i když nejsou na prvním místě. „Podíl požárů vzniklých od technických závad spotřebičů je menší než u těch způsobených nedbalostí nebo neopatrností,“ řekl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka a doplnil, že spotřebiče, které způsobí požár, mají většinou poškozené kabely. Závady mohou být i na zásuvkách. Zabránit jim zcela nejde. „Jako prevence je dobré čas od času nechat provést revizi rozvodů v bytě. Zařízení a kabely používat výhradně podle návodu,“ dodal Kavka. Tedy například nabíječku mobilu či jiného zařízení po nabití vytahovat ze zásuvky.

Jde i o peníze
Režim stand-by je pohotovostní režim elektrospotřebičů, při němž se trvale spotřebovává malé množství energie. Často bývá indikován svícením diody. Kromě toho, že takový spotřebič stále spotřebovává elektřinu, u televize a DVD to za rok může být kolem 600 korun, uvádějí někteří odborníci, že mohou být i příčinou požáru. Zvlášť starší zařízení.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.