Tříska prohrál koně v mariáši! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tříska prohrál koně v mariáši!

Jan Tříska
Jan Tříska (ČTK)

Vezměte dva koně, strčte je do hospody, před ně posaďte Jana Tříšku (80) a do ruky mu dejte karty. Na věnec na stropě pověste mikrofon, zapněte kameru a můžete točit! A vůbec nevadí, že vám koně funí za krkem a netušíte, co vám provedou. Jan Tříska byl s nimi naštěstí kamarád, a tak scénu zvládl bravurně – s koníky za zády a bez dubléra. I když hrozilo, že se můžou splašit!

V hospodě ve Slavonicích je rušno. Chystá se tu totiž hodně netradiční scéna. Filmaři mají nelehký úkol – dovnitř potřebují dostat dva koně. A kromě nich i kamery, mikrofony, světla a další techniku. Na první pohled je jasné, že toto natáčení dá štábu pořádně zabrat. „Jelikož fantazie dětského hrdiny nezná mezí, je jasné, že když děda o něco hraje v kartách, musí to mít i u sebe. A proto se do tohoto filmového záběru musely vejít i dva koně, kteří funí a slintají dědečkovi na rameno,“ prozradil Nedělnímu Aha! režisér připravovaného filmu Po strništi bos Jan Svěrák.

A mít tak velká zvířata v hospodě s sebou přináší nejedno riziko. Poškodit se může třeba podlaha! „Byla chráněna tím, že se koním sundaly podkovy a schody se zakryly dřevěnou konstrukcí,“ prozradil režisér. To ale nebylo vše. „Taky hrozilo riziko, že v malé místnosti plné filmové techniky, štábu, komparzu a herců se koně splaší. Naštěstí však zůstala zvířata klidná i ve chvíli, kdy ožebračený dědeček tluče zoufalstvím hlavou do stolu,“ dodal Svěrák. Pod stolem se krčil asistent, který držel koně za uzdu. Dědečka si ve filmu střihnul Jan Tříska, nepotřeboval kaskadéra, svůj part zvládl bravurně, bez mrknutí oka karbanil i bil hlavou o desku stolu. Jako by je za zády neměl. Snová koňská scéna má grády, napětí, je to krásný dramatický obraz.

Do Svěrákova filmu se Tříska vrací po 25 letech – tolik už totiž uplynulo od úspěšného snímku Obecná škola. Nový film, který mu časově předchází (začíná v roce 1943), kde o podobné scény a skvělé výkony nebude nouze, je od května hotový a do kin vstoupí 17. srpna.

Jan Tříska (80): Pořád běhám každé ráno! A proč nedostává žádné ceny?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.