Tajemní zednáři ovládají svět? 300 let od založení velké lóže! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tajemní zednáři ovládají svět? 300 let od založení velké lóže!

Zednářský znak zobrazuje úhelník a kružidlo. Písmeno G znamená geometrie nebo gnosis, tedy řecky poznání.
Zednářský znak zobrazuje úhelník a kružidlo. Písmeno G znamená geometrie nebo gnosis, tedy řecky poznání. (Foto: Martin Štěpánek, Pavel E. J. Gergel)

Mají tajné pozdravy, na schůzkách provádějí tajemné rituály a údajně stáli za všemi významnými historickými událostmi světa. Jeden z  nejzáhadnějších tajných spolků slaví 300 let. Co se děje za zdmi jejich chrámů, je očím obyčejného smrtelníka nedostupné. Jsou svobodní zednáři skutečně takoví, jak o nich hovoří báchorky?

Říkají si iniciační společnost, pro většinu lidí ale jejich fungování zůstává opředeno záhadami. Sdružují se v tzv. lóžích a odkazují k antickým stavitelům chrámů a středověkým kamenickým cechům. Od nich zednáři převzali základní symboliku i hierarchii. Jejich cílem je zdokonalování sebe sama a společnosti. Dnes uplynulo 300 let od jejich oficiálního založení. Došlo k němu 24. června roku 1717, kdy se v Londýně čtyři už existující lóže spojily do první velké lóže. Jejich úplný počátek se klade do 17. století.

A proč si vlastně říkají zednáři?

„Smyslem zednářství je, aby každý sám sebe otesával: zpočátku je hrubým kamenem a má se stát opracovaným živým kvádrem, který je vložen do stavby chrámu lidství,“ uvedl pro Aha! religionista Ivan Štampach. 

Lidé je často považují za sektu, ale z právního hlediska jde o spolky, které musí být řádně ohlášené a registrované. Jednou z podmínek pro vstup mezi zednáře je ale víra ve vyšší moc. Tou ale nemusí být jen křesťanský Bůh. Řady zednářů většinou tvoří vysokoškolsky vzdělaní lidé od středního věku výše, tradičně lékaři, umělci, architekti či právníci a politici.

Co znamená »lóže«?
Středověká symbolika a metafory jsou zednářstvím protkané. Odkazuje k nim i název zednářské organizační jednotky, lóže. „Ve středověku u stavby katedrál byl pracovní prostor, který sloužil jako přístřeší a dílna. Ten se nazýval lóže. Tam se řemeslníci a umělci pracující na stavbě shromažďovali,“ vysvětlil religionista Štampach.

Zednáři v Čechách
K zednářům patřilo mnoho významných osobností. Skladatel Wolfgang Amadeus Mozart, spisovatelé Johann Wolfgang Geothe, Marc Twain, malíř Marc Chagall anebo prezidenti USA George Washington či Abraham Lincoln. Ti všichni měli být, mimo jiné, také zednáři. V Čechách například Alfons Mucha, Milan Rastislav Štefánik, František Křižík, Edvard Beneš či Jan Masaryk. Jejich rozkvět přišel hlavně po první světové válce. Hned dvakrát ale své fungování během 20. století přerušili. Poprvé v roce 1938, podruhé v roce 1951. „Komunistický režim tehdy přišel s požadavky, které nemohli splnit,“ upřesnil Štampach.

Pronásledování
Zednáři byli v 18. století trnem oku katolické církvi. Prosazovali totiž osvícenské a humanistické myšlenky, například sekulární, od církve oddělené, státy. Mnoho historiků má za to, že právě odtud se bere mýtus, že zosnovali Velkou francouzskou revoluci, která církvi nebyla po chuti. V řadě zemí byli pronásledováni a jejich činnost byla zakazována. I proto jsou dodnes tak tajnůstkářští.

Tajné rituály
Zednářské rituály notně čerpají z rytířské symboliky a obřadů. Mají tajné pozdravy i rituály. „Rituál probouzí v člověku vnitřní potenciál. Vytváří prostor pro rozvoj člověka. Ze stejného důvodu mají rituály například křesťanské církve,“ vysvětlil Ivan Štampach. Některé z nich jsou dost podivné, třeba přijímaný nový člen si musí lehnout do rakve! Slaví ale i »obyčejné« svátky, třeba právě vznik první velké lóže 24. června 1717.

Celosvětová organizace?
Hierarchie svobodných zednářů je poměrně volná. V každé zemi je Velká lóže spojující tamní lóže. „Velká lóže České republiky má vzájemné uznání s více než dvěma sty velkých lóží po celém světě. Jednota řádu je dána pouze tímto vzájemným uznáním, neexistuje žádná jednotná celosvětová organizace,“ vysvětlil Ivan Štampach.

Víte, že...
...zednářské spolky byly tradičně mužské, ale v současné době mezi sebe přijímají i ženy? V České republice fungují dvě smíšené lóže.

Největší mýty pojené se zednáři
Protože jsou zednáři tajný spolek, vždy přitahovali různé konspirační teorie. Tady jsou některé z nich.
*Zavraždili Mozarta, v opeře Kouzelná flétna prý vyzradil řádová tajemství.
*Zosnovali Velkou francouzskou revoluci.
*Naplánovali vraždu Ferdinanda d’Este v Sarajevu, která odstartovala 1. světovou válku.
*Byli zodpovědní za osamostatnění USA.
*Stáli za pádem komunismu v Československu
*Soustavně a tajně ovlivňují světovou politiku.

Rituál nad rakví Štěpánka
Jedním z novodobých českých zednářů, který přiznával své členství, byl herec a bývalý ministr kultury Martin Štěpánek (†63). Když v roce 2010 spáchal sebevraždu, jeho »bratři« se s ním rituálně rozloučili přímo na pohřbu. Patnáct mužů (mezi nimi herec Ota Jirák) v černých oblecích a bílých rukavicích utvořilo před rakví kruh. Ten, který stál nejblíže u rakve, se k ní naklonil a zvolal: „Martine, bratře, byl jsi jedním z nás!“ a několikrát kladívkem klepl do kamenného katafalku.

Velmistr Veliké lóže ČR
Nejvýše postaveným zednářem v Česku je Pavel E. J. Gergel, velmistr Veliké lóže České republiky. „Tajným spolkem určitě nejsme, jsme spolkem diskrétním. Když se podíváte na nějaké zednářské webové stránky, tak o sobě říkáme relativně hodně. Naše komunita nemá potřebu ukazovat se příliš navenek, protože je to velice subtilní společenství,“ řekl pro časopis Lidé a Země.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.