Zemřela Marta Kottová (†88): Mengele jí dal život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zemřela Marta Kottová (†88): Mengele jí dal život!

2015 Marta Kottová v době, kdy se setkala s redaktorkou Aha!
2015 Marta Kottová v době, kdy se setkala s redaktorkou Aha! (Foto Aha! – Jana Ulrichová, archiv Marty Kottové)

V Liberci zemřela Marta Kottová (†88), která jako dítě prošla třemi koncentračními tábory. »Anděl smrti« doktor Josef Mengele (1911 až 1979) jí dal jako patnáctileté život.

O pohnuté vzpomínky na holocaust, který na rozdíl od svých rodičů jako zázrakem přežila, se před dvěma lety podělila i s redaktorkou Aha!.
Marta Kottová, rozená Lašová, byla jako dvanáctiletá dívka židovského původu transportována s rodiči a bratrem do ghetta v Terezíně. Měla číslo 505.


Jeden nočník
V září 1944 byli převezeni do Osvětimi-Březinky. „Jeli jsme tři dny vlakem. Byli jsme namačkáni v dobytčácích, bez jídla a pití, jen s jedním nočníkem, který jsem vylévala malým horním okénkem ven,“ vzpomínala. Dodala, že její tatínek se tehdy radoval, když zjistil, kam transport míří. Bál se, že je odvezou do Německa. Nikdo z nich netušil, jaké hrůzy je ale čekají.


Rodiče do plynu
V Osvětimi s rodiči předstoupila před Mengeleho, který je rozdělil. „Maminka mi tehdy podruhé dala život. Vzala mě za ruku, aby bylo vidět, že k sobě patříme. Společně jsme předstoupily před Mengeleho, který nás roztrhl. Z celého transportu nás zůstalo 120, všichni ostatní šli do plynu,“ popisovala.
Její rodiče poslal rovnou do plynu, Marta a bratr Viktor jako jedni z mála z transportu přežili. Mengele po válce utekl z Německa a žil skrytě v Brazílii.

Dřela v továrně
Jak dlouho v Osvětimi byla, netušila. Hrůzné vzpomínky se jí podle jejích slov slily a rozmazaly. „Naštěstí jsem tam byla jen pár dní. Nevím ale, jestli to byl týden, 14 dní nebo jen dva dny. Byl to takový šok! Pamatuji si jen apely, jak jsme tam stáli celé hodiny,“ vzpomínala. Z Osvětimi se pak přes koncentrační tábor Gross-Rosen dostala do Mährensdorfu, kde dřela v továrně na zpracování lnu.
Do Prahy se vrátila krátce po osvobození. Život pak zasvětila osvětě, o hrůzách, které zažila a viděla, přednášela hlavně mladým lidem.

Víte, že...
...i v továrně na zpracování lnu panovalo peklo, dělnice nesměly za celý den více než třikrát na toaletu? Dokonce na vstup dostávaly speciální známky.

Zítra měla dostat medaili
Marta Kottová byla předsedkyní historické skupiny Osvětim, účastnila se pamětních akcí a přednášela na školách. Od prezidenta Václava Klause (76) získala medaili Za zásluhy o stát v oblasti výchovy a školství, hejtman ji ocenil jako osobnost Libereckého kraje. Tento pátek si měla v Liberci převzít medaili města. Podle mluvčí radnice Jany Kodymové jí bude udělena im memoriam. „Převezmou ji její vnuci,“ uvedla.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.