Dusno v ČSSD: Pes hledal bomby! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Dusno v ČSSD: Pes hledal bomby!

Sobotka
Sobotka (Foto ara)

Jít do voleb se Sobotkou nebo bez něj? Tuto otázku řešilo včera grémium ČSSD. A vchod do Lidového domu byl ostře střežen!  V akci byl dokonce i pes hledající výbušniny, který kontroloval vybavení novinářů. Osud premiéra a  šéfa strany nebyl do uzávěrky tohoto vydání jasný.

Variant, jak zvládnout volby, měla strana hned několik. Nejvíce se mluvilo o možnosti, kdy by „klukem z plakátů“ byl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (60). Stranu jako takovou by vedl ministr vnitra a 1. místopředseda strany Milan Chovanec (47) a na Sobotku by zbyla „jen“ funkce předsedy vlády. Toto řešení považuje za rozumné i prezident Miloš Zeman (72). Další možností bylo, že skončí šéf kampaně Jan Birke (48). A byli i lidé, kteří tvrdili, že žádné změny u sociálních demokratů nebudou a stranu povede do říjnových voleb jako lídr Sobotka.

Sobotku ne!
K dění kolem strany se vyjádřil i prezident Zeman. Ten řekl, že předsedou může být kdokoliv, jen ať to není Sobotka. Podobně komentoval i dotaz, kdo by podle něj měl být příštím premiérem. Zeman ještě přidal jednu hlášku. Od jednoho funkcionáře ČSSD prý slyšel v souvislosti se změnami v partaji před volbami: Budeme za kretény, ale bude to posun…

Politolog: Řešení je v hospodě
Jak by vytáhl ČSSD z bryndy, pokud by byl jejím předsedou? Na to včera diskutujícím na jednom webu odpověděl politolog Lukáš Jelínek. „Nejdříve bych prosadil, aby se schůze soc.dem. konaly v hospodách, parcích, zkrátka mezi lidmi. Pak bych otevřel Lidový dům a udělal z něj místo, kde se scházejí intelektuálové, umělci, kam chodí voliči a je s nimi mluveno,“ popsal Jelínek. Podle něj strana musí být „lidová“, nikoliv populistická.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.