Chcete chatu na hypotéku? Banka půjčí jen někomu. 5 kritérií, které musíte splnit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Chcete chatu na hypotéku? Banka půjčí jen někomu. 5 kritérií, které musíte splnit!

chata (ilustrační foto)
chata (ilustrační foto)

O vlastní chatě nebo chalupě sní řada Čechů. Jenže na kdejakou chajdu v lese vám banky nepůjčí. Aha! vám prozradí, co musí rekreační nemovitost splnit, abyste měli šanci získat hypotéku.

Mezi hypotékou na bydlení a hypotékou na koupi rekreační nemovitosti je velký rozdíl. „Hypotéka na bydlení je určena pro řešení vlastního bydlení, naproti tomu chata neslouží k trvalému bydlení,“ vysvětluje Marie Mocková, mluvčí Hypoteční banky. 

I proto je nutné mít při koupi chaty více vlastních peněz. Zatímco při koupi bytu nebo domu vám banky dají hypotéku ve výši 80 % nemovitosti, u chaty nebo chalupy už je to jen 70 %.

Co musí chata splňovat
1. Číslo popisné/evidenční
„Úvěr na bydlení lze využít na pořízení a rekonstrukci budovy trvalého charakteru, tedy takovou, které stavební úřad přidělil číslo popisné,“ vysvětluje Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny. Evidenční číslo pak mají stavby dočasného nebo rekreačního charakteru a také ty, které nevyžadují stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu.

2. Vlastní pozemek
Musí k ní patřit pozemek, na kterém stojí. „Banka využívá jako zástavu nejen chatu, ale i pozemek. Pokud chata stojí na byť dlouhodobě pronajatém pozemku, tak není možné jí financovat hypotečním úvěrem,“ uvádí Vojtěch Batěk ze Sberbank.

3. Základní vybavení
Měla by mít elektřinu a vodu. Pokud chata nemá žádný zdroj vody (kromě dešťové), není vhodná k celoročnímu užívání. I suchý záchod je bankou vnímaný jako nedostatečný.

4. Bezproblémový přístup
Nutností je i bezproblémový přístup. Pokud vede cesta přes sousedův pozemek, můžete čekat problémy, protože je potřeba mít věcné břemeno chůze a jízdy – pokud příjezdová komunikace vede přes cizí pozemky.

5. Celoroční obývání
Banka obvykle financuje pouze ty nemovitosti, které slouží k celoročnímu obývání. „Mohou být určené k rekreačním účelům, ale musí být v takovém stavu, aby obyvatelům umožňovaly základní komfort obývání,“ tvrdí Batěk.

Rekreační hypotéky v číslech
*O hypotéku více žádají muži než ženy (79 % ku 29 %)
*Mezi žadateli dominují sezdaní (51 %), ale bezdětní (57 %) středoškoláci
*Nejčastěji si ji berou Pražáci, Středočeši, lidé z Plzeňska a jihomoravského kraje
*Přes 50 % žadatelů má mezi 30-45 lety
Zdroj: Hypoteční banka

Řešení na důchod
Chaty jsou využívány k trvalému bydlení především lidmi v důchodovém nebo předdůchodovém věku. Rodiny tím řeší i problém s bydlením mladší generace. „Lidé si chaty a chalupy zařizují a vylepšují tak, aby v nich mohli pohodlně trávit čím dál více času. Někteří přitom také uvažují o tom, že se na venkov či do hor přestěhují na stáří,“ potvrzuje Molnárová.

Jak vypadá chata snů
*je v blízkosti (do 65 km) nějakého většího města
*je možné ji přestavět k trvalému bydlení
*je v dosahu nějakých sportovních možností
*stojí od půl milionu do 1,5 mil. Kč
*je ve vyhlášené rekreační oblasti (Slapy, okolí Brněnské přehrady, část Beskyd...)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.