Děti pro seniory: Za 5 dní na kole k Baltu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Děti pro seniory: Za 5 dní na kole k Baltu!

(zleva) Tomáš Slavata, Míra, Milan, Marian, Patrik, »strejda« Vladimír Dvořák. Marek chybí, byl na školním výletě.
(zleva) Tomáš Slavata, Míra, Milan, Marian, Patrik, »strejda« Vladimír Dvořák. Marek chybí, byl na školním výletě. (Foto Aha! – Robert Klejch)

Sáhnout si až na dno svých sil a pomoci ostatním. To je cíl akce Cesta k Baltu, na kterou dnes vyrážejí děti z dětského domova v Krompachu na Českolipsku. Strhli pro ni i triatlonistu Tomáše Slavatu (37).

»Nepotřebujeme zachránit, ale chceme pomoci!« Pod tímto heslem se děti z domova rozhodly uspořádat dobročinnou 540 km dlouhou jízdu na kolech až k Baltskému moři. A to v pěti dnech! Při tom vybrat peníze na polohovací pomůcky pro Domov pokojného stáří v Chrastavě.
Trénovalo jich sice víc, nakonec ale zůstalo pět odhodlaných. Mezi nimi jsou i teprve dvanáctiletí kluci Patrik a Míra, pak Marek (15) a bráchové Milan (15) a Marian (16). Ke sportu mají blízko, prim u nich hraje fotbal. „Trénovali jsme dost dlouho, učili jsme se jezdit podle nejpomalejšího. Když to někomu opravdu nejelo, tak jsme ho i táhli,“ popsal přípravy Marian. Trénoval s nimi i vychovatel »strejda« Vladimír Dvořák. „Jsem zvědavý, kolik z nich vydrží až do cíle. Řekli jsme si, že cesta je cíl, aby zkusili, co dokážou,“ říká s úsměvem.

Vzor v triatlonistovi
S kluky pojede i bývalý triatlonista Tomáš Slavata. Sám měl pohnuté dětství a nyní pořádá sportovní akce pro děti z dětských domovů. „Myslím, že první dva dny jim to pojede dobře, pak přijde únava a začne se to lámat,“ odhaduje sportovec se smíchem.

Podpořte kluky a seniory
Smyslem podniku je podle ředitelky dětského domova Reginy Stiblíkové ukázat, že děti z dětského domova neumí je brát, ale umí také dávat. V rámci akce mohou lidé přispívat na veřejnou sbírku, jejíž výtěžek půjde na polohovací pomůcku pro klienty Domova pokojného stáří v Chrastavě. Chcete přispět? Můžete na číslo učtu: 235117035/0300, do poznámky připište: Cesta k Baltu

Plán cesty
Krompach – Herlingsdorf (Německo)
1. den, Krompach – Bad Muskau (110 km)
2. den, Bad Maskau – Frankfurt (110 km)
3. den, Frankfurt – Schwedt (120 km)
4. den, Schwedt – Rieth (120 km)
5. den, Rieth – Heringsdorf (80 km)



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.