Chlapeček (1) se topil v bazénu, zachránili ho! Zvládli byste to také? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Chlapeček (1) se topil v bazénu, zachránili ho! Zvládli byste to také?

Dýchá? Přiložte ucho k ústům a nosu a zároveň pohledem sledujte hrudník, zda se zvedá.
Dýchá? Přiložte ucho k ústům a nosu a zároveň pohledem sledujte hrudník, zda se zvedá. (Foto Profimedia.cz)

O život ročního synka bojovala rodina z Kravař na Opavsku. Kloučka v bezvědomí vytáhli v poslední chvíli z vody bazénu, který si postavili na zahradě.

„Prosím vás, přijeďte. Topí se nám kluk!“ volali rodiče na linku 155. Batole se snažili do příjezdu sanity oživit sami. Za pět minut dorazili záchranáři z Dolního Benešova, na místo mířil i vrtulník z Ostravy.
„Chlapec byl v okamžiku příjezdu v bezvědomí a v přímém ohrožení života, avšak spontánně dýchal. Jeho stav se v průběhu zásahu začal zlepšovat a následně se hocha podařilo přivést k vědomí,“ popsal záchranář Lukáš Humpl. V současné chvíli se o malého pacienta starají v ostravské fakultní nemocnici, zda bude mít trvalé následky, lékaři zatím nevědí.

Na mnoha zahradách v Česku s jarem vyrostly bazény – malá brouzdaliště, kruhové na dvě tempa i zahloubené jako na plovárně. A s nimi i velké nebezpečí pro děti. „Malé děti je nezbytné mít pod nepřetržitou vizuální kontrolou, stále je mít na očích. I chvilka nepozornosti může vést k tragickým následkům,“ varoval Lukáš Humpl.

Pokud máte bazén, hlídejte více své děti

Jak poskytnou první pomoc?
Od 1 do 7 let
Co dělat, jestli je dítě v bezvědomí, nereaguje na oslovení, zatřesení
nebo štípnutí?
1
Položte ho na tvrdou podložku, uvolněte dýchací cesty záklonem hlavy a zkontrolujte dýchání, případně odstraňte překážky v ústech.
2
Když dýchá, volejte 155 a udržujte mu volné dýchací cesty.
3
Pokud nedýchá, volejte 155 a zahajte resuscitaci. Jestli je jen jeden zachránce, nejprve začne resuscitovat a potom volá 155.
4
Provádějte 30x za sebou stlačení hrudníku dítěte: přiložte pouze jednu ruku na střed hrudníku dítěte a rytmicky stlačujte.
5
Zkontrolujte záklon hlavy dítěte, ucpěte mu nos a proveďte 2 umělé vdechy; cyklus 30 stlačení a 2 vdechů opakujte do příjezdu záchranky nebo do obnovení spontánního dýchání dítěte. Frekvence stlačení má být 100 za minutu.

Přečtěte si
-bello-
11. 6. 2017 • 11:54

Dala bych jim výjezd + léčbu uhradit ! Tohle nejsou nešťastné náhody!A to platí i o opařeniny atd. A dodávám, že když vidím ty blbky matky ( co berou tu štědrou českou mateřskou a rodičovskou ) a mají místo mozku co ? , jak vozí svá mimina v kočáru ve vedru , anebo kafrají na slunci v restauracích ( aby se samy opálily) a mají tu boudu u kočáru ubetonovanou plínama , ručníkama atd. , tak bych jim ten úpal dala zaplatit taky ! Ty blbky ani nenapadne zkusmo strčit do té boudy teploměr. Děti tam vaří jak v mikrovlnce a pak si v noci volají rychlou, když jim dítě padá do bezvědomí!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.