Před 75 lety se stala tragédie v Lidicích: Den po dni, hodinu po hodině... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Před 75 lety se stala tragédie v Lidicích: Den po dni, hodinu po hodině...

Podoby neodpovídají na přání pozůstalých skutečným dětem. Věrné je ale věkové rozvrstvení a jejich počet.
Podoby neodpovídají na přání pozůstalých skutečným dětem. Věrné je ale věkové rozvrstvení a jejich počet. (Foto : wikipedia.org, Jakub Poláček, Památník Lidice, Foto Archív Aha, VHÚ)

Byl to čas nesmírné hrůzy. Po úspěšném atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinhard Heydricha (†38) 27. května 1942 se ještě více vystupňoval teror nacistických okupantů vůči obyvatelům protektorátu. Jednou z jejich obětí byla obec Lidice. Ta byla zcela plánovitě a systematicky vyhlazena právě před 75 lety... Všichni muži byli zastřeleni, ženy umístěny do koncentračních táborů a většina děti zplynována. Deník Aha! přináší časový průběh dokumentující celý průběh zkázy Lidic.

27. května 1942, cca 10:35
V libeňské zatáčce je parašutisty Janem Kubišem (†28) a Josefem Gabčíkem (†30) proveden atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha (†38).

27. června 1942, ve večerních hodinách Státní tajemník Karl Hermann Frank (†48) vyhlášuje výjimečný stav nad celým územím protektorátu.

28. června 1942 Začínají popravy za schvalování atentátu.

3. června 1942

Jaroslavu Pálovi, majiteli továrny na baterie ve Slaném, se dostává do rukou podezřelý milostný dopis adresovaný jedné ze zaměstnankyň Anně Marusczákové z Holous u Brandýska. V domnění, že je pisatel zapletený do atentátů, předává dopis četnictvu a to je postupuje kladenskému gestapu.

3. června 1942

Marusczáková je zatčena. Při výslechu zmiňuje, že jí její milenec, jehož pravé jméno neznala, požádal, aby v Lidicích vyřídila pozdrav rodinám Horákových a Stříbrných, jejichž synové sloužili v RAF.

4. června 1942

V noci na 4. června probíhá razie v Lidicích, při které jsou zatčeny příslušníci rodin Horákových a Stříbrných. Domovní prohlídky ani výslechy neodhalily nic podezřelého.

4. června 1942, asi 4:30. V pražské nemocnici Na Bulovce umírá Reinhard Heydrich na následky komplikací po zranění způsobenných při atentátu.

4. června 1942

Zatčen je Václav Říha, dělník z Vrapic u Kladna, který je identifikován jako přítel Marusczákové a pisatel dopisu. Historku o spolupráci s odbojem si vymyslel, protože chtěl ukončit mimomanželský vztah.

9. června 1942 V Berlíně probíhá pohřeb Reinharda Heydricha. K. H. Frank předkládá osobně Adolfu Hitlerovi (†56) svůj záměr vypálit Lidice a obratem k němu získává souhlas.

Apokalypsa začala 9. června

9. června 1942, večer Jednotky SS a německé policie obkličují Lidice. Nikdo nesmí opustit obec. Štáb řídící akci je na místě.

9. června 1942, 23:00 Na lidické faře zvoní gestapo. Zdejší farář Josef Štemberka (†73) je spolu s ostatními lidickými muži internován ve sklepě Horákova statku. Ženy a děti jsou nahnány do lidické školy.

Noc z 9. na 10. června 1942

Probíhá rabování lidických domů.  Koně, dobytek, zemědělské stroje a všechny cennější věci jsou shromažďovány a odváženy do sousedního Buštěhradu.

10. června 1942, úsvit 

Lidické ženy a děti jsou převáženy do tělocvičny kladenského gymnázia.

10. června 1942, 7:00

Zdi stodoly v sousedství Horákova statku jsou obloženy slamníky a matracemi. Postupně jsou přiváděny lidičtí muži, nejprve po pěti, později po deseti, a stříleni.

10. června 1942, ráno

Do Lidic přijíždí K.H. Frank, aby osobně dohlížel na průběh akce. 

10. června 1942, poledne

Poprava lidických mužů je u konce. Jako poslední je popraven farář Josef Štemberka, když odmítl nabídku, že bude ušetřen. Na zahradě Horákova statku leží 173 bezvládných těl. 

10. června 1942, poledne

Jižní část Lidic je již v plamenech. Severní část čeká na svou likvidaci. Ohořelé stěny jsou vyhazovány do vzduchu výbušninami.

12. června 1942, večer

Do nákladních aut je naloženo 184 lidických žen, které jsou převezeny do koncentračního tábora Ravensbrück. Později k nim přibude ještě 7 žen, které měly děti do jednoho roku a 4 ženy, které mezitím porodily.

12. června 1942, večer

Z jednadevadesáti dětí jsou vybrány pro poněmčení pouze tři. Zbylé jsou dvěma autobusy odváženy do tábora vytvořeného v komplexu bývalé textilní továrny v polské Lodži.

16. června 1942

Na střelnici v Praze-Kobylisích je popraveno dalších 26 lidických obyvatel. Patří mezi ně sedm žen a osm mužů z rodin Horákových a Stříbrných, kteří byli uvězněni před vypálením Lidic, a dále devět dospělých mužů, kteří byli osudné noci mimo Lidice. Navíc dva chlapci, u kterých bylo dodatečně zjištěno, že jim je více než 15 let.

Dny následující...

Pokračuje likvidace zbytků Lidic. Suť je odvážena po nově postavené železniční vlečce, lidický rybník je zasypán. Na lidickém hřbitově jsou exhumovány hroby. Změněn je celý reliéf krajiny, včetně koryta potoka. Na místě Lidic vzniká pustá pláň. Poslední terénní úpravy jsou dokončeny v roce 1943.

2. července 1942

Zbývajících 82 dětí, které se ukázaly jako nevhodné k poněmčení, je převezeno z Lodže do blízkého vyhlazovacího tábora Chełmno, kde jsou pravděpodobně ještě téhož dne usmrceny výfukovými plyny ve speciálním vyhlazovacím automobilu.

6. července 1942

Lidice jsou vymazány z mapy a úředně zrušeny. Jejich katastr je rozhodnutím ministerstva vnitra přičleněn k sousední Hřebči.

6. srpna 1942

Novým rozhodnutím ministerstva vnitra je území bývalých Lidic připojeno k Buštěhradu.
Víte,že......z celkového počtu 503 obyvatel obce bylo zabito, nebo zahynulo v koncentračních táborech 340 lidí: 190 mužů, 60 žen a 88 dětí?
Lidice vstávají z mrtvých *Plánovité a chladnokrevné vyhlazení Lidic pobouřilo celý svět, v Mexiku, Brazílii, USA jsou na protest přejmenovávány obce na Lidice. Jménem Lidice jsou křtěny nově narozené děti.*6. června 1945 rozhodla československá vláda o opětovném vybudování Lidic.*Základní kámen nové obce byl položen 300 metrů od původních Lidic v létě 1947 .*Stavba prvních lidických domů začala v květnu 1948.

Peníze britských horníků

Nejvíce peněz na poválečné obnovení Lidic věnovalo deset tisíc britských horníků. V rámci inciativy »Lidice Shall Live« (Lidice musí žít) darovali svůj denní výdělek. Mezi sebou tak vybrali 30 tisíc liber, což dnes odpovídá částce přibližně milion liber, tehdy to bylo asi 30 milionů korun. Po únorovém převratu v roce 1948 však komunistická vláda nechtěla, aby se veřejnost dozvěděla, že peníze pochází ze Západu.

Po Lidicích Ležáky

24. června 1942, dva týdny po vyhlazení Lidic byla nacisty vypálena také obec Ležáky na Chrudimsku, jako odplata za to, že v obci byla ukrývána vysílačka Libuše výsadku Silver A. Obyvatelé byli převezeni do Pardubic, kde bylo 33 dospělých osob pozdě večer zastřeleno. Jedenáct dětí bylo zavražděno v plynových komorách a pouze dvě byly dány na převýchovu do Německa.



Přečtěte si
majojo
9. 6. 2017 • 05:31

Tuhle historii jsem moc nezkoumala, tak se ptám: Copak udělali panu továrníkovi Pálovi, za to, že práskl korespondenci vedoucí k likvidaci Lidic?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.