LETNÍ ZAVAŘOVÁNÍ: V novém Aha! pro ženy najdete 50 netradičních receptů!
Léto je za dveřmi a s ním začíná sezona sladkého ovoce, čerstvé zeleniny a hub, která potrvá až do podzimu. I když jarní mrazíky v některých oblastech republiky způsobily, že úroda nebude třeba tak bohatá, určitě se během léta najde v každém kraji něco, čím si můžeme zpestřit jídelníček. Ne vždy ale dokážeme zkonzumovat vše najednou a ovoce i zelenina jak známo podléhají rychle zkáze. V ten okamžik přichází na řadu zavařování. Každá rodina má své léty prověřené recepty, ale pokud chcete vyzkoušet i něco nového a netradičního, naše příloha je tu pro vás! Vybrali jsme pro vás 50 zajímavých receptů, s kterými určitě zabodujete. Všechny je najdete v tištěném Aha! pro ženy.
Co možná nevíte o zavařování?
Jako první vyzkoušel konzervovat potraviny v plechovce varem pařížský kuchař Nicolas Appert v roce 1804. Své pokusy popsal a vydal v roce 1810 ve spisu s názvem Umění konzervovat všechno, co je živočišného i rostlinného původu. Vědecké základy konzervačních metod pak položil francouzský lékař, biolog a chemik Louis Pasteur (1822 – 1895), po němž získal jméno způsob sterilizace látek zvýšenou teplotou neboli pasterace. U nás se recepty na zavařování objevily už v Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1826.
Marmeláda versus džem
Rozdíl mezi marmeládou a džemem je v první řadě v konzistenci zavařeniny. Marmeláda je hustší, hladká, jemně propasírovaná směs, džem bývá řidší a může obsahovat kousky ovoce. Podle rozhodnutí Evropské unie z roku 2004 se však názvem marmeláda může označovat pouze zavařenina z citrusů.
Potřebujete pomoct?
Konzervujeme po celý rok, CPRESS, www.albatrosmedia.cz, 239 Kč.
Kniha vás seznámí s běžnými konzervačními metodami, které lze provést v jakékoli domácnosti. Navíc zde najdete spoustu tradičných i netradičných receptů.