Předpověď předních meteorologů: Jaké bude léto! Na koupání, nebo k vzteku? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Předpověď předních meteorologů: Jaké bude léto! Na koupání, nebo k vzteku?

Natálka Hvězdová (5) si s maminkou včera vychutnávaly sluníčko na koupališti Petynka.
Natálka Hvězdová (5) si s maminkou včera vychutnávaly sluníčko na koupališti Petynka. (﷯Foto Aha! : Slávka Červená, Karel Kopáč. Kateřina Moravcová)

Meteorologické léto právě začalo. Jaké bude? Podle britských a amerických předpovědních modelů se musíme připravit na pořádné pařáky. Má být nadprůměrně teplé a suché.

Čeká nás proměnlivé počasí jako loni, kdy se slunečné dny pravidelně střídaly s těmi chladnějšími a uplakanými? Anebo přijdou vlny veder jako předloni? „Dlouhou dobu modely předpokládaly, že se letošní léto bude podobat tomu loňskému. Teď to ale vypadá, že by mělo být teplejší,“ říká meteoroložka Dagmar Honsová.

Letní počasí ve střední Evropě závisí, zjednodušeně řečeno, na tom, odkud fouká vítr. Severní proudění k nám přináší vlhký a chladný skandinávský vzduch, jižní naopak horký z Afriky a Středomoří. Podle předpovědi britské meteorologické společnosti Met Office bude léto ve většině Evropy teplotně nadprůměrné. Podobně vychází výpočty i americké organizaci NOAA.

Vyschnou studny?
Srážky se předpovídají obtížněji než teploty. Zejména proto, že v létě je většinou déšť spojený s nevypočitatelnými bouřkami. Zatímco na jednom místě zuří přívalový liják, o několik kilometrů dále nespadne ani kapka. Američtí meteorologové předpokládají, že celé léto bude srážkově podprůměrné. Podle jejich britských kolegů bude suchý hlavně červen a prázdninové měsíce by mohly být srážkově průměrné.

Meteorologické vs. astronomické léto
Meteorologické léto je pevně dané období, kdy u nás bývají nejvyšší teploty. Počítá se od 1. června do 31. srpna. Astronomické léto je vymezené letním slunovratem a podzimní rovnodenností, jejichž datum se každý rok mírně mění. Letos připadá letní slunovrat na 21. června a podzimní rovnodennost na 22. září.

Jak bude v nejbližších dnech?
Dnes: skoro jasno, bouřky. Den 24 až 28 °C, na horách kolem 18 °C.
Zítra: polojasno, na západě oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Noc 10 až 14 °C, den 26 až 30 °C.
Neděle: zataženo, na východě polojasno, od západu déšť a bouřky. Noc 14 až 18 °C, den v Čechách 19 až 24 °C, na Moravě a ve Slezsku 24 až 29 °C.
Pondělí: oblačno, déšť. Noc 10 až 16 °C, den 16 až 21 °C.

Přečtěte si
-bello-
2. 6. 2017 • 23:38

Miluju tropy a tropické noci. Sem s tím !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.