Patříte do generace digitálních mrzáků? Diagnóza: tabletové rameno! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Patříte do generace digitálních mrzáků? Diagnóza: tabletové rameno!

 (Shutterstock)

Že jste ještě neslyšeli o syndromu esemeskového krku, tabletovém rameni nebo myšitidě? Určitě používáte denně chytrý telefon, tablet, notebook nebo klasický počítač. Tak si na něm tyto termíny najděte. Jsou to jen příklady digitálních nemocí, které nám způsobuje právě používání moderních technologií.

IPADOVÉ RAMENO

Pojem iPadové či tabletové rameno označuje jeden z nejnovějších jevů v této oblasti. Ať už tablet používáte pasivně, či aktivně, hrbíte automaticky tělo způsobem, který způsobuje bolesti a záněty zad i kloubů na rukou. Američtí vědci při výzkumu zjistili, že tablet ani jiným způsobem používat nelze – například při psaní je shrbená póza prakticky jediná, kterou můžeme zaujmout.

MYŠITIDA

Myšitidu způsobuje používání počítačové myši! Mezi typické a nejčastější onemocnění ze skupiny, do níž myšitida patří, patří také záněty šlach, tenisový či golfový loket a tzv. syndrom loketního a zápěstního tunelu. Mezi příznaky myšitidy patří bolesti v ruce, zápěstí či kdekoli v horních končetinách, které se pak mohou šířit do oblasti krku, hlavy a hrudní páteře.

ESEMESKOVÝ KRK

Bez mobilních telefonů dnes nedáme ránu, používáme je vsedě, vleže i za chůze. Následkem může být tzv. syndrom esemeskového krku. I zde je příčinou dlouhá doba strávená ve špatném, nefyziologickém postavení těla, díky níž se zvětšuje jeho nerovnováha a přetížení. Odborníci doporučují měnit pozice, zaujímat úlevové polohy a také se při esemeskování a jiných činnostech na telefonu hlídat – snažit se mít hlavu v menším předklonu a nedívat se na telefon dolů, ale co nejvíce před sebe.

MOBIL NEZAHODÍME

Nemoci, které jsou typické pro digitální věk, jsou přímo či nepřímo způsobeny neustálým používáním online technologií a tzv. gadgetů (z angličtiny – vychytaná věcička, „udělátko“). Náš život je s jejich používáním natolik spojen, že je již nelze „zahodit“ a vyvarovat se tak potíží, které způsobují. Prevence spočívá jen v omezení jejich používání na dobu nezbytně nutnou a důležitý je samozřejmě pravidelný pohyb, ideálně aktivní cvičení.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.