Dnes je Světový den pečení: Pečte jako profík! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Dnes je Světový den pečení: Pečte jako profík!

Dnes je Světový den pečení: Pečte jako profík!
Dnes je Světový den pečení: Pečte jako profík! (Shutterstock)

Bojíte se kynutého těsta? Milujete koblihy, ale nemáte odvahu je vyzkoušet? Ostych stranou. Dnes je světový den pečení a správný čas na to vyzkoušet zaručené triky profesionálů, se kterými se to jistě povede! 

Nespěchejte!
Vyšlehat žloutky nebo bílky chce trpělivost a čas! Jestliže potřebujete vyšlehat žloutky, přidejte k nim lžíci vlažné vody, čímž zvětšíte jejich objem. Pokud chcete připravit tuhý sníh, přidejte do bílků špetku soli či pár kapek citronové šťávy. Ujistěte se, že v bílku není ani trocha žloutku. I malé množství zabrání vyšlehání sněhu. Pokud si nejste jisti, kupte v obchodě balení oddělených bílků.

Prosívejte!
Ne, není to zbytečnost. Pokud mouku před použitím neproženete sítkem, budete mít koláč hutný nebo drobivý. Prosetím mouku provzdušníte, těsto bude mít hladkou strukturu a při pečení vzroste jeho objem. Nic nezkazíte, když prosejete i prášek do pečiva, moučkový cukr či kakao. Koláč bude vláčnější.

Čekejte!
Nepodceňujte dobu, po kterou má těsto »odpočívat«. Především křehké těsto potřebuje alespoň dvě hodiny odpočinku v lednici. Těsto zabalte do fólie, nebo vložte do misky, kterou fólií překryjete, a zabráníte tak přístupu vzduchu.

Hřejte!
Všechnu vaši snahu může pokazit nesprávné pečení. V první řadě nezapomeňte předehřát troubu. Před vložením těsta musí být její teplota shodná s teplotou pečení.

Mažte!
Pokud používáte klasické plechy, musíte je vymazat tukem a vysypat moukou. Se silikonou formou vám tento krok odpadá. V případě, že trouba nepeče rovnoměrně, použijte na zakrytí pečicí papír.

Neotvírejte!
V počáteční fázi pečení troubu v žádném případě neotvírejte! Vzduch uvnitř by se ochladil a těsto by kleslo. Obzvlášť opatrní buďte u odpalovaného těsta a koláčů obsahujících sníh a prášek do pečiva.

Francouzský mandlový koláč
Potřebujete: listové těsto
Na žloutkový krém: 2 žloutky, 60 g moučkového cukru, 30 g hladké mouky, trochu vanilky, 250 ml polotučného mléka.
Na mandlovou náplň: 80 g změklého másla, 4 vejce, 180 g jemně mletých mandlí,100 g moučkového cukru, 2 ml rumu, pár kapek mandlové esence
2 listová těsta v roli, 1 žloutek, forma cca 28 cm na koláč s vyšším okrajem

Postup
Žloutkový krém: Přiveďte k varu mléko s vanilkou. Vyšlehejte metlou žloutky s cukrem, přimíchejte postupně mouku a horké mléko. Vraťte vše do hrnce, přiveďte k varu a vařte asi 3 minuty. Hotový krém vlijte například do hranaté misky potažené potravinářskou fólií a nechte asi hodinu vychladnout.
Mandlová náplň: Vyšlehejte 4 vejce se 100 g cukru, přidejte mandlovou mouku, rum, mandlovou esenci, měkké máslo a vymíchejte. K vychladlému žloutkovému krému postupně přimíchejte mandlovou náplň. Směsí naplňte cukrářský sáček.
Koláč: Z listového těsta vykrojte 2 kruhy o velikosti formy a jeden položte na dno. Vyšlehejte žloutek s vodou a pečlivě potřete okraje těsta. Pomocí cukrářského sáčku naplňte připravenou směsí (cca 1,5 cm výška). Navrch položte druhý kruh a dobře spojte okraje a přitlačte je hranou nože v obou směrech. Koláč potřete žloutkem a nechte aspoň půl hodiny odpočinout. Potřete ještě jednou a ozdobte hranou nože. Pečte na 180 stupňů asi 40 minut.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.