ITÁLIE NA TALÍŘI: Připravte si lasagne bez masa, se špenátem!
Ani vegetariáni si nemusejí odepírat takovou pochoutku, jakou lasagne bezesporu jsou. Mohou si je připravit se špenátem!
POTŘEBUJETE:
✔ 2 kg listového špenátu
✔ sůl
✔ 200 g cibule
✔ 600 g keříčkových rajčat
✔ 1-2 stroužky česneku
✔ 50 g másla
✔ 40 g mouky
✔ 300 ml mléka
✔ 250 ml smetany ke šlehání
✔ 1 lžíce provensálského koření
✔ 5 vajec
✔ pepř
✔ 12-15 plátků lasagní
✔ 300 g nastrouhané fontiny
✔ ½ svazku hladké petrželky
JAK NA TO:
Špenát očistíme, důkladně omyjeme a 5 minut blanšírujeme v osolené vodě. Potom ho propláchneme studnou vodou a dobře vymačkáme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, rajčata omyjeme, očistíme a nakrájíme na plátky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Špenát a cibuli osmahneme na másle, zaprášíme moukou a podlijeme mlékem a smetanou. Do směsi vmícháme česnek a provensálské koření a vše 2 minuty povaříme. Stáhneme ze sporáku a přimícháme vejce. Osolíme a okořeníme čerstvě namletým pepřem. Do nízké formy na nákypy po vrstvách střídavě rozložíme plátky lasagní, špenát, rajčata a sýr tak, aby vrchní vrstva byla ze špenátu a sýra. Nákyp dáme na 50 minut zapéct do střední části předehřáté trouby při teplotě 180°C (v horkovzdušné při teplotě 160°C). Petrželku opláchneme, osušíme a nasekáme najemno. Lasagne podáváme posypané petrželkou.