Příběh ochrnutého muže s encefalitidou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Příběh ochrnutého muže s encefalitidou

Klíšťata jsou nebezpečná..
Klíšťata jsou nebezpečná.. (Foto Aha! – Kateřina Moravcová, David Malík)

Aktivita klíšťat je právě nyní na vrcholu. Paraziti mají rádi teploty okolo dvaceti stupňů a vlhčí počasí. Co vám mohou způsobit a jak se bránit? Své o tom Josef Mohyla (69) z Vrbna pod Pradědem. Ochrnul a rodině lékaři řekli, že je to pro něj beznadějné.

Encefalitida za 2 hodiny, borelióza za půl dne
Rychlost při odstraňování klíštěte je klíčová. Čím déle parazit saje, tím vyšší je pravděpodobnost, že vás nakazí nějakou chorobou. Klíšťovou encefalitidu chytíte, pokud je zvíře infikované, už v průběhu dvou hodit, boreliózu po zhruba dvanácti hodin od přisátí. Proto odstraňujte klíště hned, jak ho objevíte. Do přírody je proto dobré nosit pinzetu, dezinfekci nebo butylku kořalky.

Jak správně odstranit klíště
1. Místo přisátí postříkejte či polyjte desinfekcí. Pokud ji nemáte při ruce, můžete použít pálenku nebo jiný tvrdý alkohol.
2. Hned nato pinzetou klíště vyviklejte. Nekruťte jím, mohli byste parazita přetrhnout. Rozhodně klíště nepotírejte – neduste krémem, protože dusící se tvor uvolní ještě mnohem víc slin, v nichž mohou být viry způsobující onemocnění.
4. Místo znovu vydesinfikujte.

Klíšťata nemají ráda rašeliniště a parky
Klíšťata jsou rozšířená po celé České republice, a to až do výšky 1150 metrů nad mořem. Takže krev sající potvůrku můžete chytit i při túře na Sněžku. Ráda nemají rašeliniště a městské parky, kde se často seká a upravuje tráva. Ve velkoměstských lesoparcích jich ale je hodně.

Nakazit se můžete mnoha nemocemi
Klíšťata nepřenáší jen známé choroby jako borelióza nebo klíšťová encefalitida. Co všechno můžete po kousnutí chytit?
*Klíšťová encefalitida
*Borelióza
*Anaplasmosa
*Q horečka
*Babesioza
*Bartonelosa
*Tularémie
*Rickettsioza

Na čas ochrnutý Josef Mohyla z Vrbna pod Pradědem
Rodině řekli, že je to beznadějné!
Bývalý technik Josef Mohyla (69) z Vrbna pod Pradědem byl aktivní sportovec a v dobré kondici. V září 2007 objevil po cyklovýletu v Jeseníkách klíště. „Asi po čtrnácti dnech jsem prodělal cosi jako chřipku, zdánlivě se to zlepšilo, ale pak přišly horečky,“ vzpomíná.
Virus klíšťové encefalitidy už pronikl do nervového systému a on postupně ochrnul. „Nemohl jsem nic. Museli mě krmit, ztrácel jsem schopnost polykat. Rodině řekli, že by mě měli dát do LDN zemřít,“ popisuje senior.
Manželka a synové však odmítli a zařídili mu přijetí v rehabilitačním ústavu v Hrabyni. „Nejdřív jsem záviděl všem, co se najedí sami. Pak už mi to šlo, tak zase těm co se můžou pohybovat na vozíčku,“ vypráví.
Po malých krůčcích se jeho stav zlepšoval a teď už dokáže zase sám chodit. „Můžu vám říct, že se všichni v mém okolí nechali hromadně očkovat, když viděli, co ta potvora dokáže,“ dodává Josef.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.