Sobecký manuál ke štěstí: Jak posílit své ego! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Sobecký manuál ke štěstí: Jak posílit své ego!

Jak posílit své ego?
Jak posílit své ego? (Foto Profimedia.cz)

Není v tom nic sobeckého, jen trochu pozitivního egoismu, ale tak to prostě je! Člověk by měl mít nejraději sám sebe, k sobě chovat největší úctu, znát svoji hodnotu a neslevovat v ohodnocení sebe sama. To vám ale řeknou všechny psychologické poučky.

Teprve pak můžete úctu a lásku chovat k ostatním. Když přistoupíte na tuhle hru, budete spokojení v sociálních vazbách okolo a ostatní budou podobně nahlížet na vás. Sami k sobě bychom se vždycky měli chovat přesně tak, jak chceme, aby se k nám chovali druzí – tak, jak přistupujeme my k nim.

Na otázku »Proč mě nemá nikdo rád?« může být odpověď překvapivě snadná: No asi nemáte dost rádi sami sebe. Pěstování zdravé sebelásky v dospělosti pomáhá k návratu psychiky do přirozeného stavu, který byl na začátku každého života: samozřejmé projevování sebe sama bez pocitů viny.
Nebojte, nestanou se z vás cyničtí sobečci. Naopak, vnitřní zklidnění a vyrovnanost vám umožní dávat druhým víc, ale bez pocitů frustrace a marnosti z obětování. Samozřejmě potřebujete zdravou sebekritiku, vždy pracovat s lehkými pochybami. Ale také zdravým sebevědomím.

1. Odpusťte si! Každý přece dělá chyby, ale i ty mají svou cenu jako poučení pro příště. Hledejte za tím nové výzvy. A neporovnávejte se pořád s druhými. Ty byste pak nebyli nikdy spokojení!
2. Myslete na sebe a své zájmy. Věčné obětování vede k frustraci ve všech oblastech života. Bude vás štvát, že se pořád ohlížíte na někoho dalšího a jste pořád ten druhý.
3. Čekejte pozitiva. V okamžiku, kdy si uvědomíte, že si zasloužíte v životě dobré věci, o ně začnete podvědomě víc usilovat. Pozitivní očekávání se dříve naplní.


4. Mějte se rádi. A taky si to říkejte – třeba ráno před zrcadlem. I když to ze začátku bude znít blbě. Najděte si nový lepší vztah ke svému tělu, konec konců jiné nemáte. A nebojte se pochválit!
5. Oceňujte se. Rozeznat vlastní silné stránky je cestou, jak si posílit sebedůvěru a jistotu.
6. Dělejte, co máte rádi. Prostě si občas udělejte radost. Budete se cítit lépe a uvidíte svůj život jako smysluplně naplněný.
7. Nedejte se. Kde potřebujeme říci ne, je třeba překonat strach říci ne a stát si za svým. Pokud se po setkání s někým pravidelně cítíte špatně, bez energie a plní pochyb, pak je nejvyšší čas se odstřihnout.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.