Demise neplatí, padáka má jen Babiš (62)! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Demise neplatí, padáka má jen Babiš (62)!

Bohuslav Sobotka nepodá demisi.
Bohuslav Sobotka nepodá demisi. (Foto ara)

A zase je všechno jinak! Demise vlády, kterou v úterý premiér Bohuslav Sobotka (45, ČSSD) všechny šokoval, už po včerejšku neplatí. Sobotka chce naopak z vlády odstranit jen ministra Andreje Babiše (62, ANO). Prezident ho má odvolat do 9. května.

Původně Sobotka nechtěl odvolat Babiše kvůli tomu, že by z něj udělal mučedníka. Místo toho ohlásil demisi celé vlády. Jenže když Miloš Zeman (72) ve čtvrtek řekl, že kabinet by měl opustit jen Sobotka, premiér obrátil. Nelíbí se mu, že si prezident takto vykládá Ústavu. „Při takovéto interpretaci ústavy by nebyl naplněn smysl toho, proč jsem demisi jako předseda vlády zvažoval,“ řekl Sobotka. Experti na ústavní právo přitom souhlasí se Sobotkou – s premiérem stojí a padá celá vláda. A proto předseda vlády navrhnul odvolat jen ministra financí Babiše.

Jsme Banánistán
Premiér rovnou poslal Zemanovi návrh na odvolání Babiše a to do 9. května. „Já tomu nerozumím. V zahraničí vypadáme jak banánová republika. Je to ostuda, poškozuje to naši pověst. Ničí to práci vlády,“ reagoval pro Lidovky.cz Babiš. Bude ale prý respektovat rozhodnutí Hradu. Tam se však Sobotkovým obratem nevzrušují. „Názory mění B. Sobotka takřka každou hodinu. Takže raději počkáme, zda si svůj nejnovější přemet zase nerozmyslí,“ uvedl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Ten také vyslal vzkaz, ať Sobotka s odvoláním Babiše do úterka nepočítá. Prezident se rozhodne až v druhé půlce května.

Zeman na koni? Problém
Rozhodnutí nepodat demisi ocenil opoziční Miroslav Kalousek. „Pan premiér pochopil, že demise byla tragickou chybou. Ve snaze odvolat skandály zatíženého AB může počítat s podporou TOP 09,“ uvedl. Nechce také, aby se Zeman stal rozhodujícím hráčem. Zemana na koni se obává také politolog Tomáš Lebeda. „To je problém, protože to je něco, s čím ústava vůbec nepočítá a můžeme se vážně obávat, že je česká demokracie v ohrožení,“ řekl Aha! politolog.
Sobotkův krok chválí i šéf lidovců Pavel Bělobrádek, premiér tím prý zabráni destabilizaci vlády jako celku.

Ústavní právník:
Zeman má čas, odvolat Babiše musí
Zeman podle ústavního právníka Jana Wintra Sobotkovi vyhovět musí. Babiše by podle výkladu ústavy měl prezident odvolat do několika málo dní.
„Patrně tam je nějaký prostor, aby se prezident zeptal předsedy vlády, jestli na svém návrhu trvá. Ale jinak by se mařil účel toho ustanovení,“ řekl Wintr Aha! A co kdyby se Miloš Zeman vykrucoval? „Když prezident to ustanovení ústavy nedodrží, jedná protiústavně a měli by mu to připomínat ti ostatní činitelé,“ dodal Wintr. V mezním případě by prý mohlo dojít i na žalobu k Ústavnímu soudu, kdy by kvůli hrubému porušování ústavy mohl být prezident sesazen. „Druhá cesta je kompetenční žaloba. Ústavní soud by patrně autoritativně konstatoval to, co je v ústavě stejně napsané: že kompetenci odvolat člena vlády má prezident republiky a že má být vykonávána tak, že on automaticky vyhoví požadavku předsedy vlády. Šlo by o stvrzení jasného výkladu ústavy,“ vysvětluje expert.

Víte, že...
...poslanci se mimořádně sejdou ve středu, aby mj. projednali kauzu nahrávek, na kterých Babiš s dnes již bývalým novinářem MF Dnes probírají materiály připravené na politické rivaly. Jejich pořízení rázně odmítl ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Jiří Šašek. Ministr financí hovořil totiž o spojitosti mezi záznamy a rozvědkou.

Babiš platit nebude

 Odkladem skončilo vyšetřování nesrovnalostí v majetkovém přiznání vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše, které iniciovala Sněmovna. Podle městského úřadu v Černošicích bylo řízení přestupkové řízení odloženo pro to, neboť odpovědnost za přestupek zanikla. Sněmovní výbor podal podnět z důvodu nesrovnalostí v Babišově oznámení o příjmech a tím, co zveřejnil v nedávné prověrce svých příjmů. Za to mu hrozila sankce až 50 tisíc.

Kandidáti na prezidenta:
Co bychom dělali my?

Demise premiéra je demise celé vlády, shodují se kandidáti na prezidenta. Tvrdí také, že funkci hlavy státu by Babiše odvolali.

Jiří Drahoš (68), bývalý předseda Akademie věd
„Neztrácel bych čas předstíráním, že nevím, co se děje a jak to premiér myslí. Přijal bych jeho rezignaci a tím i demisi vlády, vyslechl si názory a návrhy aktérů a na tomto základě se pak snažil hledat co možná nejrychlejší řešení,“ uvedl s tím, že odvoláním Babiše by se vyčistil vzduch.

Textař Michal Horáček (64)
„Do této situace bych se nedostal. Uznávám totiž ústavu včetně nepsaných ústavních zvyklostí, tudíž bych bezodkladně přijal demisi a zahájil jednání se všemi relevantními politickými činiteli.“

Lékař Marek Hilšer (41)
„V okamžitém sledu bych se setkal s předsedy koaličních stran a následně s předsedy dolní a horní komory Parlamentu. Vyhodnotil bych situaci a znovu bych se sešel s premiérem, abych ho mezi čtyřma očima informoval o svém pohledu na věc,“ uvedl a odsoudil čtvrteční odchod prezidenta. „Tak se chovají hulváti, kterým nejde o nalezení nejlepšího řešení, ale především posilování konfliktu.“



Přečtěte si
mirkazam
10. 5. 2017 • 12:46

Sobotka kope,protože ví, že,....už to má za pár...

domino22
7. 5. 2017 • 20:19

Říká se, že na každé prase se voda vaří... tak snad dojde i na sralbotku, kalousa, fialu, nevychovance a všechnu tu svoloč

platykodon
7. 5. 2017 • 01:10

Bezmozek Sralbotka opravdu vypadá jako dement. Vedle toho se ráno probouzet tak jsem dávno šedivá hrůzou. A to už si vůbec nedovedu představit, že by doma někdy otevřet tu svoji hubu. A ke kandidátům - to se opět sešla pěkná sebranka.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.