Mezinárodní den proti dietám: 6 nejšílenějších způsobů hubnutí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Mezinárodní den proti dietám: 6 nejšílenějších způsobů hubnutí!

Diety jsou občas opravdu bláznivé..
Diety jsou občas opravdu bláznivé.. (Shutterstock)

Od novoročního předsevzetí uplynulo pět měsíců a do léta počítáme týdny. Jenže vysněná postava stále nikde? Dneska na to zapomeňte. Oslavte s námi Mezinárodní den proti dietám! Aha! vám přináší ty nejšílenější způsoby hubnutí...

Dnešní svátek má především upozorňovat na šílené a nezdravé diety, které bohužel lidstvo provázejí po celá staletí. A jejich celá řada.
„Některé diety jsou důležité, protože jsou nedílnou součástí léčby, pak jsou ale diety, které nejenže nepomáhají, ale můžeme si jejich dodržováním i ublížit,“ upozorňuje nutriční terapeutka z Fóra zdravé výživy Věra Boháčová. Ty nejhorší jsou jednostranné a nevyvážené diety. „Mezi nejpopulárnější patří samozřejmě ty, které slibují rychlý úbytek kilogramů bez fyzické námahy,“ dodává Boháčová.

6 extrémů:

1. Vajíčka tasemnice
Tasemnice je parazit, který žije ve střevech obratlovců, včetně člověka a živí se potravou svého hostitele. A někteří lidé začali jíst vajíčka tasemnice dobrovolně (a platili za to nemalé peníze). Tahle dieta získala na popularitě po roce 1900. Vedla k hubnutí, ale i průjmům a zvracení. Hostitel tasemnice také přichází i o vitaminy a důležité živiny a parazit mu může způsobit řadu nemocí. Navíc tasemnice může dorůst i do několika metrů délky a po ukončení diety musí z těla ven.

2. Žvýkat, nepolykat
Američan Horace Fletcher přišel na přelomu 20. století s hubnoucí metodou, jež spočívala v tom, že se jídlo žvýkalo tak dlouho, dokud se z něj všechna »dobrota« nevyšťavila. Zbylá hmota se pak musela vyplivnout. Metodě se říkalo Fletcherismus a vynálezce dokonce rozepsal, kolikrát má člověk různé potraviny žvýkat – například šalotku celkem 700krát. Tato dieta způsobovala, že měl člověk stolici jednou za dva týdny a byla prakticky bez zápachu.

3. Pilulky s jedem
Různé pilulky a lektvary na hubnutí se začaly objevovat už od 19. století. Jenže často obsahovaly nebezpečné ingredience jako třeba jed arzenik. Takové hubnoucí prášky měly zájemcům urychlovat metabolismus, jenže i nízké koncentrace arzeniku jsou nebezpečné. Navíc někteří lidé užívali i vyšší než doporučené dávky, a riskovali tím otravu.

4. Octová dieta
Dnes není nic neobvyklého, že veřejnost hubne podle celebrit. Takovou celebritou byl i romantický básník Lord Byron. Začátkem 19. století zpopularizoval dietu, jež sestávala především z octa. Doporučoval denně pít ocet, jíst v něm máčené brambory či rýži. Vedlejšími účinky byly zvracení a průjem. Mládež jeho metodou užívala, protože chtěla dosáhnout básníkova romantického vzhledu.

5. Gumové korzety
V polovině 19. století se díky objevení procesu vulkanizace kaučuku rozšířilo využití gumy. Například se vyráběly gumové spodní kalhotky a korzety, které způsobovaly pocení spojované s hubnutím. Nosili je jak muži, tak ženy. Neustále provlhlá kůže křehla, praskala a stávala se náchylnou vůči infekcím.

6. Operace jazyka
Za touto pár let starou metodou stojí kalifornský chirurg Nikolas Chugay, který o ní tvrdí, že je bezpečnější než zmenšení žaludku. Dotyčnému neumožní polykat nic jiného než tekutou stravu. Chirurg při této operaci přišije na jazyk kousek speciální plastové síťky, která při jídle vyvolává nepříjemné pocity a způsobuje bolest. Lidé, kteří tuto metodu podstoupili, zhubli i 14 kilogramů za měsíc. Jenže důležité je odstranit materiál z jazyka včas, než přiroste.

Mějte rádi své tělo
Mějte své tělo rádi takové, jaké je, a nestarejte se o to, abyste v co nejkratší době měli dokonalé tělo do plavek. „Nejlepší je dodržování základních zásad – pravidelný pohyb, pravidelné jídlo a přijímání tolik energie, kolik vydáme,“ dodává nutriční terapeutka.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.