Marie Terezie: Listiny, kterými panovnice povolovala konání trhů či vařit pivo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Marie Terezie: Listiny, kterými panovnice povolovala konání trhů či vařit pivo!

Česká královna Marie Terezie.
Česká královna Marie Terezie. (Foto Aha! – Karel Janeček, Zámek Kunín)

Delikatesu pro fajnšmekry vystavují jen po dva týdny na zámku v Kuníně. Jde o privilegia, která udělila arcivévodkyně rakouská Marie Terezie (†63) městům okolo Nového Jičína. 

K vidění jsou dokumenty podporující lazebníky a ranhojiče nebo řezníky. Další privilegia osvobozují města od poddanství. Jde o originály podepsané osobně Marií Terezií.
„Jedná se o privilegia města a městečka celého Novojičínska. Jejich cílem bylo probudit a povzbudit hospodářský rozvoj celé oblasti,“ říká kastelán Jaroslav Zezulčík.
Unikáty pocházejí ze Státního okresního archivu v Novém Jičíně a na zámku je exkluzivně vystavují od 1. do 14. května.
Důvodem, proč věnovala jediná vládnoucí žena na českém trůně takovou pozornost severní Moravě, může být podle historiků ten, že byla mimo jiné kmotrou kunínské hraběnky Walburgy. Výstavu umístili v Kuníně právě do jejího bývalého obývacího pokoje.
Spatřit historické materiály lze jako bonus k běžným prohlídkám bez navýšeného vstupného. „Po celou dobu zároveň nabízejí v zámecké restauraci ke kávě vídeňské kavárenské sladkosti,“ láká kastelán jako připomínku, že Marie Terezie pocházela z rodu Habsburků.

300 let od narození
Od narození Marie Terezie uplyne 13. května 300 let. Byla arcivévodkyní rakouskou, královnou uherskou a českou, markraběnkou moravskou. Byla jedinou vládnoucí ženou na českém trůně. Bývá označována jako císařovna, ale jako žena nemohla stát v čele Svaté říše římské. Císařem byl 13. září 1745 zvolen její manžel František I. Štěpán Lotrinský, čímž se stala císařskou manželkou.

Byla tchýní Evropy
Přivedla na svět 16 dětí, 11 dívek a pět chlapců. Jen devět se dožilo dospělosti. Matka je použila ke svým politickým cílům a stala se tak doslova tchýní Evropy.

Co je privilegium
Název privilegium pochází z latinských slov lex privata. Jde o výsadu či výsadní právo, které v minulosti uděloval panovník za zásluhy, jednotlivcům nebo skupinám. Jednalo se například o městská privilegia – výsady, díky nimž mělo město právo vařit pivo, vykonávat popravy, pořádat trhy.

Kde? Zámek Kunín
Kdy? Denně 9.00 až 17.00 až do 14. května
Za kolik? 100 Kč, děti a senioři 60 Kč, rodinné 200 Kč



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.