Prohnal se ničivý orkán Kyrill kolem dálnice D1? 512 stromů šlo k zemi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Prohnal se ničivý orkán Kyrill kolem dálnice D1? 512 stromů šlo k zemi!

Jako by se tu prohnalo tornádo!
Jako by se tu prohnalo tornádo!  ( Foto Aha! – David Malík)

akoby se tam přehnala větrná smršť! Tak vypadá okolí nejstarší české dálnice D1. Dřevorubci tu pokáceli 512 vzrostlých stromů, které musely ustoupit modernizaci dálnice.

V úseku mezi Hořicemi a Koberovicemi musely k zemi všechny stromy s obvodem kmenu nad 80 centimetrů. Celkem dřevorubci pokáceli 512 kusů. K tomu padly i všechny stromy s menším obvodem, na ty ale není potřeba souhlas úřadu.

Bez rizika
„Veškeré kácení dřevin se realizuje z důvodu stavby, modernizace dálnice D1. Toto zahrnuje i kácení stromů, které představují přímé bezpečnostní riziko,“ uvedl Aha! mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Studecký.

Byly zdravé
Dálnice se rozšiřuje, a tak se zuby pil zakously i do zdravých stromů. V budoucnu je má nahradit nová výsadba. „ŘSD byla uložena kompenzace ekologické újmy formou adekvátních náhradních výsadeb. Samozřejmě výsadba zeleně má svá pravidla a je řešena v projektové dokumentaci stavby,“ uvedl Studecký.

Půjdou i jinde
Kácení není konec. Stromy okolo dálnice půjdou k zemi průběžně ve všech opravovaných úsecích. Vytěžené dřevo stát prodá.

Nejen u D1
Stromy musely letos na jaře ustoupit výstavbě dálnic i v jiných částech republiky. Kvůli budování D11 nechalo ŘSD pokácet 2100 stromů mezi Hradcem Králové a Jaroměří. U Ševětína na Českobudějovicku pak kvůli výstavbě D3 vytěžili asi 1200 kubíků dřeva.

Stromy ano či ne?
Jsou vůbec stromy a lesy v okolí komunikací potřeba, nebo je bezpečnější rovná holá plocha? Debata na toto téma se mezi řidiči, silničáři a ekology táhne už léta. Pokud jsou plochy vegetace vhodně koncipované, mohou pomoci narušit monotónní vzhled dálnic. Pokud ale zeleň bují příliš blízko vozovky, může hrozit nebezpečí pádu větví do silnice anebo nárazu aut do kmenů stromů.

Co pokácel Kyrill
Když v roce 2007 udeřil orkán Kyrill, poškodil skoro devět milionů kubíků dřeva. Větru o rychlosti 200 km/h neodolaly smrky, ani o poznání pevnější buky a duby. Obnova českých lesů tehdy stála 5,5 miliardy korun.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.