Ťukněte si s celebritou! Zpěvák Petr Janda slaví 75 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ťukněte si s celebritou! Zpěvák Petr Janda slaví 75

Petr Janda dnes slaví narozeniny. Přejeme všechno nejlepší.
Petr Janda dnes slaví narozeniny. Přejeme všechno nejlepší.  (David Malík)

75. narozeniny dnes slaví zpěvák Petr Janda. Přejeme všechno nejlepší, hodně štěstí, lásky a samozřejmě to zdravíčko!

Vypadá jako rocker, zpívá jako rocker, je to rocker. Petr Janda je frontman kapely Olympic, jedné z nejslavnějších skupin Česka. S hity Želva, Osmý den nebo Jasná zpráva se vryl do myslí mnoha tisíců lidí. Tancují na ně generace o mnoho let mladší než je on. Titul „legenda“ si potvrdil Petr Janda v roce 1993, kdy byl uveden do Síně slávy Akademie české populární hudby. Petr Janda pochází z hudební rodiny. Matka hrála na křídlo a otec na housle. Na ně hrál i Petr. Ve čtrnácti ale potkal svou největší lásku, kytaru. Nemohl ji opustit ani po studiích na spojovacího technika. Nastoupil do skupiny Sputnici i se svým bratrem Jiřím. Poté vedl Big Beat Quintet a dostal se do Karkulky, kapely, kde hrál i jeho kolega Pavel Chrastina.

Karkulka se ale rozpadla a vznikla skupina Olympic. Janda se stal v roce 1965 jejím frontmanem. Do roku 2012 vydali Petr Janda a Olympic na sedmnáct alb a koncertovali i v zahraničí, například ve Francii. V kapele zpíval, hrál na kytaru a skládal hity. Nejenom pro sebe, ale i pro zpěvačku Marii Rottrovou, Hanu Zagorovou, zpěváka Václava Neckáře nebo Jiřího Korna, který byl nějakou dobu také členem Olympicu.
Po revoluci roku 1989 došlo k útlumu kulturní poptávky a Janda začal podnikat. Vlastní nahrávací studio Propast a založil vlastní hudební agenturu, vydavatelství a nakladatelství. Olympic po menší pauze ale znovu naladil struny a vydal nové desky. Hity Dej mi víc své lásky, Dynamit nebo Taky jsem se narodil bos odhalily kouzlo nesmrtelnosti. Janda byl také předsedou výboru Ochranného svazu autorského a v roce 2004 kandidoval jako nestraník do Senátu. Ukázal se také jako porotce soutěže X Factor.
VIDEO: Petr Janda svůj konec už ohlašovat nebude!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.