Zahrady zamoří zmutování slimáci. Víme jak na ně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zahrady zamoří zmutování slimáci. Víme jak na ně!

plzák španělský
plzák španělský (Foto Facebook, ara)

Invazní druh slimáků prý zamořuje Evropu! Podle odborníků se právě tito slimáci velmi často rozmnožují a to i s domácími druhy. Hybrid pak přežije i extrémní podmínky! Poradíme vám jak se jich zbavit!

Plzák španělský, to jest jméno škůdce, který se podle odborníků vrhne na naše zahrady. Druh, který se k nám rozšířil z Pyrenejského poloostrova, se rozmnožuje daleko rychleji a častěji než domácí slimáci i jejich přirození nepřátelé. 

Velice rád se navíc páří s původními druhy, čímž podle britské expertky Leslie Nobleové vzniká superhybrid. Ten dokáže přežít i v extrémních podmínkách, nejen v mírné zimě, které mají ve Španělsku. Je navíc extrémně plodný, a tak vytlačuje domácí slimáky, píše tn.nova.cz. Díky páření s původními druhy jsou odolnější i vůči tuhým zimám. "Letos byla poněkud tužší zima, populace plzáků by se tedy teoreticky mohly o něco snížit. Ale vše záleží jaký bude další vývoj počasí," uvedla pro TN.cz Zdeňka Jankovičová z Českého zahrádkářského svazu.

"Je to, jako byste přidali hodně bílé barvy do černé kapky. Nejdřív se z toho stane šedivá, když ale přidáte ještě víc, dostanete čistě bílou," vysvětlila odbornice z univerzity ve skotském Aberdeenu. 

Zahrádkáři už teď se připravte na invazi.

"Stačí ale jedna neudržovaná zahrádka v osadě a veškerá snaha vyjde naprázdno. Plzáci si najdou úkryt v tmavých vlhkých koutech, pod starým prknem a v neposekané trávě a množí se zde," doplnila zahrádkářka pro TN.cz.

Plzáky španělské byste měli posbírat nejlépe večer nebo brzy ráno, dát je třeba do plechovky, a poté zabít. Někteří zahrádkáři likvidují slimáky pomocí hlístic, případně chemickými granulemi. Ty sice škůdce nezabijí hned, ale jsou poměrné účinné.

Jaký způsob je ale nejlepší?

"Někteří lidé je házejí do octu, jiní zasypávají solí. To však nikdy neprovádějte přímo na záhonech, zasolili byste si půdu," varovala Jankovičová. Slimáky můžete v nádobě zalít horkou vodou nebo octem, či přeříznout vejpůl. Jejich vajíčka prý chutnají také kachnám a slepicím. Mělká voda jim neublíží! Neházejte je proto do potoka, jakmile klesnou na dno, vylezou zpět na břeh.


Přečtěte si
gray35
8. 5. 2017 • 16:32

No to jsme se toho dozvěděli !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.