Těhotná tahala zraněné z auta, dostala metál! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Těhotná tahala zraněné z auta, dostala metál!

„Ocenění je pro nás velký zážitek,“ řekli včera na Hradě Lenka a Miroslav Hromadovi.
„Ocenění je pro nás velký zážitek,“ řekli včera na Hradě Lenka a Miroslav Hromadovi. (Foto Aha! – Michal Protivanský, HZS)

Tři zraněné děti a řidiče zachránila těhotná Lenka s manželem Miroslavem z havarovaného auta. Včera pár převzal na Pražském hradě ocenění z rukou prezidenta Miloše Zemana. 18. ročník Zlatého záchranářského kříže má i dalších 10 statečných.

Cenu převzali laikové i profesionálové. Mezi oceněnými byla osmiletá dívenka nebo 90letý senior. Nechyběla ani statečná psí duše. „Všichni jste první liga a všichni máte zlatou medaili,“ prohlásil Miloš Zeman.

Lenka a Miroslav Hromadovi se stali hrdiny loni 20. června, když u obce Čakov na Českobudějovicku přijeli k autu, s nímž řidič sjel ze silnice a naboural do stromu. Tehdy těhotná Lenka neváhala a vlezla zadním oknem ke zraněným do vozu. „První, co mě napadlo bylo, že musím ochránit sama sebe a miminko uvnitř mě. Manžela jsem proto poprosila o rukavice,“ vzpomínala včera Lenka, která je učitelkou na 2. stupni základní školy. Ošetřovala především dvě nejvíce zraněná děvčata. U jednoho zastavovala krvácení z proražené lebky a ošetřovala další krvácející rány a zlomeniny u obou dívek.

Miroslav, který pracuje jako správce na vysoké škole, zase vypáčil dveře havarovaného auta a pak společně všechny zraněné vyprostili. V autě na ně navíc čekal jejich tříletý syn. „Jeli jsme jako roboti bez citů a emocí a snažili jsme udělat maximum,“ řekl včera Miroslav. Kdy na hrdiny dorazila krize z prožitého stresu? „Večer, když jsme šli spát, tak se mi stále před očima promítala ta nejhůře zraněná holčička,“ připustila Lenka. Druhého zdravého synka, kterého měla tehdy v bříšku, porodila v prosinci.

Další hrdinové:

Jana Balcárková
Vytáhla 16. července na Uničovsku řidiče z hořícího havarovaného auta. Zachránila mu tak život. Krátce poté vůz explodoval.

Barborka Formánková
Bylo jí pouhých sedm let, když dokázala přivolat pomoc dvěma sestřičkám a mamince poté, co měli cestou do školy autonehodu. Sestry navíc z auta vyprostila.

David Džoganov
Policista nepřímou, asi 45minutovou masáží srdce vrátil k životu seniora (77) v Rakvicích. O tři dny později zachránil z hořícího domu v obci Březí důchodkyni (77).

Fenka Malina
Kdysi týraná fenka, která sama přišla o oko, se stala oporou své nové nevidomé paničky a diabetičky Zdeňky Koldové. Štěkáním ji varuje a chrání před kolapsem.

Co je Zlatý zýchranářský kříž
Soutěž o nejlepší záchranářský čin roku vyhlašuje každoročně redakce časopisu RESCUE report. Prestižní ocenění »Zlaté záchranářské kříže« předává osobně prezident ČR.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.