Co s vajíčky natvrdo? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Co s vajíčky natvrdo?

Vajíčková pomazánka
Vajíčková pomazánka (Foto: Shutterstock, ara)

Vykoledujete jako vždycky plno vajec, většinou budou ale natvrdo. Navíc se vám žaludek trošku pohupuje po slivovičce, která k Velikonocům tak nějak přirozeně patří, takže na vajíčka k odpolední svačince si necháte rádi zajít chuť... Ale co s tou nadílkou? Máme tu pár receptů na lahůdky a jiné delikatesy, aby koleda nepřišla nazmar.

Plněná vejce s černými olivami

Potřebujeme:
10 vařených vajec
200 g smetanového sýra
1 lžíci bílého jogurtu
nasekanou petrželku
špetku mletého pepře
špetku soli
mletou papriku
černé olivy

Postup:
Vajíčka si rozpůlíme a vydlabeme žloutky. Ty vidličkou pečlivě rozdrtíme, osolíme, opepříme a smícháme s jogurtem, sýrem a petrželkou. Pomocí zdobícího sáčku nebo plničky pak plníme vejce žloutkovou směsí. Navrch ozdobíme pokrájenými černými olivami a posypeme mletou paprikou, případně snítkou petrželky.



Lahodný salát s vejci, kuřecím masem a kukuřicí

Potřebujeme:
500 g vařeného či pečeného kuřecího masa
150 g sterilované kukuřice
4 vejce uvařená natvrdo
2 lžíce majonézy
2 lžíce řeckého jogurtu
sůl
pepř
bylinky a plátek okurky na dozdobení

Postup:
Vejce si nakrájíme na menší kostičky, sterilovanou kukuřici si slijeme, kuřecí maso si pokrájíme na kousíčky. A pak vše smícháme dohromady. Na dresing si promícháme řecký jogurt s majonézou, solí a pepřem. Zálivkou zalijeme kuřecí maso s kukuřicí a vajíčky. Každou porci vždy dozdobíme bylinkou a plátkem okurky. Salát podáváme s plátkem čerstvého chleba.

Koprová omáčka s vejci a knedlíky

Potřebujeme:
500 g telecí kýty
150 g mrkve
150 g petržele
150 g celeru
2 bobkové listy
2 kuličky nového koření
špetku soli
špetku pepře
1 cibuli
tymián
kopr
4 vejce
200 ml smetany 31 %
4 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
4 lžíce cukru
2 až 3 lžíce octa

Na knedlíky:
4 rohlíky
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek mléka
2 vejce
špetku soli

Postup:
Maso, kořenovou zeleninu, cibuli, bobkový list, tymián, sůl a pepř vložíme do vody. Vaříme při nízké teplotě přiklopené asi 3 hodiny, dokud maso nezměkne. Podle potřeby podlijeme vodou.
Mezitím si připravíme knedlíky: Nakrájíme pečivo na malé kostičky o velikosti 1 × 1 cm. Přidáme mouku, mléko, sůl, žloutky a sníh vyšlehaný z 2 vajec. Vzniklé těsto vložíme do dvou připravených mikrotenových sáčků a vaříme ve vodě 15 minut. Otočíme a vaříme dalších 15 minut. Jakmile je vývar z telecího masa hotový, máslo rozpustíme v hrnci a zaprášíme moukou. Vzniklou jíšku rozředíme vývarem.
Vaříme 20 minut, poté dochutíme solí, cukrem, octem a smetanou. Vaříme další 2 minuty. Nakonec přidáme nasekaný kopr, 2 lžíce másla pro zjemnění a odstavíme.
Podáváme s knedlíkem, nakrájeným telecím masem a vajíčkem uvařeným natvrdo.

Plněné masové koule vejcem

Potřebujeme:
500 g mletého masa
1 vejce
2 stroužky utřeného česneku
1/2 cibule
1 hrst strouhanky + něco na obalení
100 g konzervovaného hrášku
1 lžičku sušené majoránky
5 uvařených vajec
sůl
pepř
olej

Postup:
Mleté maso pořádně promícháme s vejcem, nadrobno pokrájenou cibulí, česnekem, majoránkou, hráškem a jednou hrstí strouhanky. Masovou směs osolíme a opepříme. Vejce osušíme a navlhčenýma rukama je obalíme v mletém mase. Koule poté ještě obalíme ve strouhance. Troubu si rozpálíme na 180 °C. Pekáček vymažeme olejem, koule do něj naklademe a dáme je péct přiklopené na 30 minut. Podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovým salátem

Vajíčková pomazánka s okurkou

Potřebujeme:
2 balení 100 g Lučiny
1/3 okurky
hrst slunečnicových semínek
2 vařená vejce
pepř
sůl
petrželku

Postup:
Z oloupaných vařených vajec vyjmeme žloutky. Bílky a okurku nakrájíme na malé kostičky. Slunečnicová semínka nasucho opražíme a necháme vychladnout. Nakrájenou okurku a bílky dáme do mísy společně s jedním žloutkem a nasekanou petrželkou. Nakrájenou okurku a bílky dáme do mísy společně s jedním žloutkem a nasekanou petrželkou. Podáváme s chlebem, nejlépe kváskovým, ozdobíme rozdrobeným žloutkem a petrželkou.

Video: Co s vejci natvrdo? Vydlabejte je a naplňte pomazánkou!

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.