Koledu nevyhazujte, vejce pomáhají hubnout...
Přinesli vám koledníci do kuchyně horu vajec a vy marně přemítáte co s nimi? Aha! vám i poradí, jak po velikonočním hodování zhubnout. A pomohou právě vejce uvařená na tvrdo.
Jídelníček na 1. týden
Středa
Snídaně: 2 vejce, 1 kousek citrusového ovoce
Oběd: 2 plátky celozrnného chleba, ovoce dle výběru
Večeře: velká porce listového salátu, kuře
Čtvrtek
Snídaně: 1 kousek citrusového ovoce, 2 vejce
Oběd: salát ze zelené zeleniny, pečené kuře
Večeře: zeleninový salát dle výběru, 1 pomeranč, 2 vařená vejce
Pátek
Snídaně: 1 kousek citrusového ovoce, 2 vejce
Oběd: nízkotučný sýr, 1 rajče a 1 plátek celozrnného chleba
Večeře: salát, kuře
Sobota
Snídaně: 2 vejce a 1 kousek citrusového ovoce
Oběd: ovoce
Večeře: salát, dušené kuře
Neděle
Snídaně: stejná jako předešlého dne
Oběd: dušená zelenina, 2 vejce
Večeře: salát, grilovaná ryba
Pondělí
Snídaně: stejná jako předešlého dne
Oběd: ovoce
Večeře: dušené kuře, zelenina
Úterý
Snídaně: 1 kousek citrusového ovoce, 2 vejce
Oběd: rajčatový salát, kuře
Večeře: dušená zelenina
(poznámka: vejce jsou vždy vařená)
Jídelníček na 2. týden*
Středa
Oběd: salát
Večeře: 1 pomeranč, salát, 2 vejce
Čtvrtek
Oběd: 2 vejce, dušená zelenina
Večeře: salát, ryba nebo grilované maso
Pátek
Oběd: salát
Večeře: 1 pomeranč, zeleninový salát, 2 vejce
Sobota
Oběd: dušená zelenina a nízkotučný sýr a 2 vejce
Večeře: salát, dušené kuře
Neděle
Oběd: tuňákový salát
Večeře: salát, 2 vejce
Pondělí
Oběd: salát, kuře
Večeře: ovoce
Úterý
Oběd: dušená zelenina, dušené kuře
Večeře: jako oběd
(*Poznámka: druhý týden jsou snídaně stejné – 2 vejce a1 citrusové ovoce)
Jak dlouho jsou vejce poživatelná?
*Pokud bylo vejce dostatečně provařené a bylo skladováno při teplotě 5 až 10 stupňů, je bez problému použitelné 10 dní, ale skořápka je částečně prostupná pro nežádoucí mikroorganismy, které mohou při nevhodném uložení nepříznivě ovlivnit zdravotní nezávadnost a zkrátit dobu trvanlivosti.
Pokud si nejste jistí, jak byla vejce skladována a nekonzumujete hned po koledě, je lepší vejce znovu tepelně zpracovat (uvařit, upéct).
*Není třeba se bát vajec natvrdo, jejichž žloutek je na povrchu zelený – jde jen o převařené vejce, které lze bez obav konzumovat.
Zdeňka Pohlreichová: Závidím manželovi, že zhubnul patnáct kilo!