Americký prezident Trump nasadil nejsilnější klasickou zbraň na světě: Na teroristy hodili Matku všech bomb! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Americký prezident Trump nasadil nejsilnější klasickou zbraň na světě: Na teroristy hodili Matku všech bomb!

Donald Trump
Donald Trump (Foto: Pentagon, ČTK, Reuters, ara)

Na džihádisty v Afghánistánu dopadla díky rozkazu amerického prezidenta Donalda Trumpa (70) nejsilnější neatomová puma, jaká kdy byla nasazena v boji. Váží jako český náklaďák tatra a zabila několik desítek členů Islámského státu (ISIS).

Zbraň nese kódové označení GBU 43/b, ale neřeknou jí jinak než Matka všech bomb (MOAB). My bychom ji spíše nazvali král, ale když je něco nej v Americe, je to »matka všech...« V horách afghánské provincie Nangarhár se skrývali teroristé už v 90. letech, tehdy pod vedením Usámy bin Ládina (†54). Teď tam mají útočiště teroristé z místní větve ISIS.

Z těžko přístupného terénu se afghánské armádě ani s podporou západních spojenců nedaří teroristy vyhnat. A tak se ve Washingtonu rozhodli nasadit ten největší kalibr. „Jako terč jsme vybrali systém tunelů a jeskyní, který bojovníkům ISIS umožňuje volný pohyb a usnadňuje jim útoky na americké vojenské poradce a místní vojáky,“ řekl mluvčí Bílého domu Sean Spicer.

Možná to není nejefektivnější způsob, ale jako psychologická zbraň je perfektní. Horší už je jen atomovka... I proto afghánský prezident Hámid Karzaj bombardování odsoudil, ač je jinak americkým spojencem v boji s džihádisty: „Tohle není válka s terorem, nýbrž nelidské a naprosto brutální zneužití naší země jako cvičáku pro nové a nebezpečné zbraně,“ napsal na Twitter.

„Byla to správná zbraň na správný cíl,“ kontruje však šéf amerických a mezinárodních sil v Afghánistánu generál John Nicholson. „Žádný civilista zraněn nebyl, zničena byla pouze základna, odkud IS v provincii podniká útoky,“ uvedl mluvčí afghánského ministerstva obrany a napočítal 36 zabitých džihádistů. Provinční úřady hovořily dokonce o osmi desítkách mrtvých. GBU-43/B alias MOAB
Délka: 9,2 m
Průměr: 103 cm
Hmotnost: 10,3 t, z toho 8,5 t výbušné směsi (váží jako Tatra 148)
Zařazení do služby: 2003
Ve výzbroji: 20 ks
Náklady: 8 mld Kč, tedy 400 milionů/ks

BGM-109 Tomahawk
Délka: 5,56 m
Průměr: 52 cm
Hmotnost: 1,3 t, z toho 450 kg nálož (váží jako Škoda Octavia)
Zařazení do služby: 1983
Ve výzbroji: cca 3500 ks
Náklady: 47 milionů Kč/ks
»Matku« trumfli Rusové, když sestrojili »Otce všech bomb«; údajně je ještě čtyřikrát silnější, čímž se skoro blíží malým taktickým atomovkám. Do akce jej však zatím nenasadili.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.