Klisnu Sgurr (†14) zabila kolika! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Klisnu Sgurr (†14) zabila kolika!

Divocí koně obývají pastviny u Milovic od ledna 2015.
Divocí koně obývají pastviny u Milovic od ledna 2015. ( Foto pro Aha! – Michal Köpping)

Byla miláčkem všech návštěvníků a právě oni ji našli mrtvou. Klisnu Sgurr (†14) ze stáda divokých koní v rezervaci u Milovic na Nymbursku zahubila kolika. Na její smrti se podepsali neukáznění lidé i podlomené zdraví. Už jednou bojovala o život.

Srdcervoucí pohled se naskytl návštěvníkům v úterý večer. Oblíbenou Sgurr spatřili ležící na okraji pastviny. Bylo jasné, že je zle. Okamžitě zavolali policii. Na místo dorazil i veterinář, ale klisně už nemohl pomoci. „Jako předběžnou příčinu smrti určil koliku,“ řekl Aha! ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

Zdraví klisny dlouhodobě podlomil i stres z odloučení od stáda, když bojovala o život poté, co ji neukáznění lidé krmili pečivem. Právě podíl návštěvníků na její smrti by měla potvrdit nebo vyloučit pitva. Nepřidaly jí ani dva porody mimo tradiční jarní termíny a kojení hříběte během zimy.

„Je to pro nás všechny velká rána. Sgurr byla matkou prvního hříběte divokých koní, které se narodilo v Česku. Pohled na ni, jak stojí uprostřed pastviny se svým hříbětem, patří k okamžikům, na které nikdy nezapomenu,“ dodal Dalibor Dostál.

Divocí koně obývají pastviny u Milovic od ledna 2015.

Skotské kořeny
Klisna Sgurr, celým jménem Sgurr Na Ban A‘Mhoire, se narodila v roce 2003 ve Skotsku v oblasti Wester Ross. Celý život se pohybovala se stádem ve volné přírodě tamnější vysočiny. Do České republiky přijela s prvním stádem divokých koní v lednu 2015.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.