Odvážná výstava o sexu v přírodě: Jak se milují ježci? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Odvážná výstava o sexu v přírodě: Jak se milují ježci?

Ježčí námluvy jsou bouřlivé a připomínají souboj. Zvířata stojí čenichy u sebe, vzájemně na sebe prskají, kopou se, cení zuby a mohutně funí. Když se samička nechá přesvědčit, položí se břichem na zem a ostny pevně přitáhne k tělu. Sameček se nemusí obávat, že si při páření poraní citlivé bříško.
Ježčí námluvy jsou bouřlivé a připomínají souboj. Zvířata stojí čenichy u sebe, vzájemně na sebe prskají, kopou se, cení zuby a mohutně funí. Když se samička nechá přesvědčit, položí se břichem na zem a ostny pevně přitáhne k tělu. Sameček se nemusí obávat, že si při páření poraní citlivé bříško. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink, ara)

Jak se rozmnožují ježci, popíchají se při milostných hrátkách? Který živočich má největší penis? A jak probíhají námluvy žížal? Detaily sexuálního života živočichů od blech po člověka odkrývá výstava Milování v přírodě v olomouckém Vlastivědném muzeu.

„Jde o nejodvážnější expozici v historii muzea. Něco takového tu ještě nebylo. K vidění jsou například třeba penisy kytovců, model ženské vaginy, souložící lišky a mnoho dalších zajímavostí ze světa rozmnožování,“ uvedl ředitel muzea Břetislav Holásek.

Pro učitele i žáky
Návštěvníky seznamuje se způsoby, jakými se jednotlivé druhy živočichů namlouvají, jak samci bojují o přízeň samic či jak probíhají samotné rozmnožovací akty. „Výstava je edukační a současně i hravá. Je hodně cílena na školní mládež,“ doplnil Holásek.

K čemu orgasmus
„Snažíme se představit intimní život v přírodě v paralele k člověku,“ řekl Aha! autor výstavy Petr Adamík. Projekt se snaží dát odpověď na otázku k čemu je dobrý sex, jaké jsou pářicí možnosti u různých druhů a jaké oblast rozmnožování přináší bizarnosti. Odpověď hledá i na otázku, k čemu je dobrý orgasmus.


Rozmnožování je boj!
Rozmnožování v přírodě je v mnoha případech velký boj. „Často je to opravdu doslova válka, jejímž cílem je zajištění přežití daného druhu či rodu,“ prozradil druhý autor výstavy Miloš Kirst s tím, že nejde jen o boje při dobývání partnerky, ale že řada samců kopuluje velmi bolestivým způsobem, aby samičku přešla chuť pářit se ještě s někým jiným.

Víte, že...
...sexuálními přeborníky jsou v přírodě makakové? Jejich samci se dokážou bez problému pářit a náležitě si to užívat 250krát za měsíc.
...promiskuitní druhy zvířat mají rychlejší spermie, aby bylo zaručeno oplodnění samice právě jejich genetickým materiálem?
...sýkory, pěnkavy a lejsci trestají nevěru partnerek sníženou péčí o potomky?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.