Máme nejkrásnější 2,5 km dlouhou modřínovou alej! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Máme nejkrásnější 2,5 km dlouhou modřínovou alej!

Modříny při silnici z Počátek do Kališť byly zasázeny v roce 1908, silnice je málo využívaná. Je rájem pro turisty a běžce.
Modříny při silnici z Počátek do Kališť byly zasázeny v roce 1908, silnice je málo využívaná. Je rájem pro turisty a běžce. (Foto Aha! – Jiří Čada, ara)

Říká se o ní, že je nejkrásnější silnicí na světě. Vede z Počátek na Pelhřimovsku do malé obce Kaliště pod Javořicí. V délce 2430 metrů je z obou stran osázena mohutnými, více než sto let starými modříny.

„Jedná se nejen o evropský unikát, ale je to také nejdelší modřínová alej u nás,“ říká ekolog počátecké radnice Pavel Hůša o stromořadí, které je zapsáno i v Evropském seznamu alejí.

„Na pravé straně vozovky ve směru na Kaliště jich stojí sto padesát, na druhé straně sto třicet. Orkán Kyrill nám v roce 2007 porazil celkem 34 těchto stromů,“ uvádí Hůša. Místní se snaží od té doby volná místa znovu doplňovat.

A proč zrovna modříny?

To je otázka, na níž se dosud nepodařilo najít odpověď. „Nikde v archivech ani v muzeu jsme zatím nenašli, proč se v roce 1908 naši předkové rozhodli právě pro modřín,“ uvádí Hůša. 

Počátky jsou podle jeho slov městem alejí. „Modřínová alej vás přes Kaliště nejkratší cestou dovede do Telče. Lipová a kaštanová naopak do Pelhřimova, jasanová do Jihlavy a samostatná kaštanová vás vyvede na Jindřichův Hradec,“ bilancuje počet alejí v okolí ekolog.

Víte, že...
...v roce 2003 byla Českou lesnickou společností uznána za nejdelší modřínovou alej v České republice? Nejkrásnější je právě nyní, když raší světlezelené jehličky.

Alejí na pivo
V Počátkách si lze prohlédnout nejen nejdelší modřínovou alej v Česku, ale vydat se i po filmových místech. Před hotelem Modrá hvězda vypila na ex pivo krásná sládková Maryška v podání Magdy Vašákové (68) ve filmu Postřižiny režiséra Jiřího Menzela (79).



Přečtěte si
-bello-
11. 4. 2017 • 12:27

Modřín je můj oblíbený strom, ale měli o té aleji pomlčet.Za chvíli tam bude kvůli tichu a kráse plno běžců a turistů

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.