Marek (31) ze Znojma: Probral se z kómatu po 4 letech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Marek (31) ze Znojma: Probral se z kómatu po 4 letech!

2017 - Dokážu to! Zdvižená ruka Marka Petružálka svědčí o velkém odhodlání.
2017 - Dokážu to! Zdvižená ruka Marka Petružálka svědčí o velkém odhodlání. (Foto Aha! – Jiří Nováček)

Ten chlap to dokáže! Ze záhrobí, z nehybného, strnulého polosvěta se vrátí do života. Marek Petružálek (31) se po čtyřech letech v kómatu zázračně probírá. Příběh zno
jemského táty malého děvčátka je plný bolesti. Hlavně však nezlomné vůle a naděje.

Před čtyřmi lety na ulici ve Znojmě Marka podřízl zfetovaný rakouský Turek Eyrilmaz Bülent. Mladík ztratil tři litry krve, přežil jen zázrakem. Upadl do komatu a tři a půl roku bezmocně živořil ve vegetativním stavu. Odkázaný na nepřetržitou péči rodičů a staršího bratra Jirky (33). Nejedl, nechodil, nemluvil, výživu dostával sondou do žaludku.

Máma doktorem
Táta Jiří (60) kvůli péči o syna sekl se zaměstnáním hospodského a šel předčasně do důchodu. Matka Jana (52) se zapřela a začala hledat pomoc. Nenašla ji u českých úřadů, ale na Slovensku. Na internetu si sehnala informace, vyházela všech 15 druhů prášků, které měl podle českých lékařů Marek denně zobat. Sebrala se a začala jezdit se synem na rehabilitace do Piešťan. A Marek začal bojovat. Až přišel zázrak a začal se probouzet.  

Vnímá a rozumí
Marek sice ještě nevidí, nemluví, snaží se ale už artikulovat a především – vnímá! A rozumí. Celý se rozzářil. Před rokem zakaboněná a bolestná tvář se celá rozsvítila. S redaktorem Aha! si na přivítanou dokonce rozverně plácl pravou rukou! „Hlavou kývne na souhlas, zavrtí, když něco nechce. Všechno vnímá,“ září maminka. Nejí už sondou, ale s ostatními snídá v křesle u stolu! „Miluje míchaná vajíčka na másle, umí si už říct o toaletu,“ říká paní Petružálková.


Pomohli i čtenáři Aha!
I díky čtenářům Aha! se rodině podařilo sehnat peníze na speciální plošinu a Marek se dostane ven z domu. Tři roky jej nosili rodiče a brácha do čtvrtého patra na zádech. Po deseti měsících papírování se Petružálkovým podařilo prosadit do domu i výtah. A kluk začal s rodinou jezdit na vozíčku ven. A rodina ho teď nemůže dostat domů. „Poznává kamarády, radostně se s nimi vítá. A představte si, zastavili jsme se v jeho tehdy oblíbené hospůdce a vrchní mu přinesl na uvítanou třetinku piva. Už si slámkou trochu usrkl,“ usmívá se hrdá máma. Kdo chce, může poslat peníze
Pokud chce veřejnost přispět na léčení Marka, může kontaktovat rodinu. Ta bydlí v Dukelské ulici 132 ve Znojmě. Číslo opatrovnického účtu pro Marka je: 2301007205/2010.

Turek je na útěku
Sedmnáct let vězení vyfasoval Turek od českých soudů. Trest je teoretický, okamžitě po činu muž zmizel z Česka a hledá ho Interpol. Je pravděpodobné, že v souvislosti s migrační krizí změnil identitu a pohybuje se s novou po Evropě.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.