Teror ve Švédsku: Náklaďák srážel lidi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Teror ve Švédsku: Náklaďák srážel lidi!

Oběti ležely na ulici.
Oběti ležely na ulici. (Foto: Twitter, ČTK)

„Švédsko bylo napadeno! Vše nasvědčuje tomu, že jde o teroristický čin.“ Tak dnes reagoval švédský premiér Stefan Löfven poté, co do lidí na ulici v centru Stockholmu najel nákladní automobil a skončil v obchodním centru Åhléns. Zemřeli nejméně tři lidé, jedna osoba byla zadržena.

Incident se odehrál ve čtvrti Normmalm na křižovatce ulic Drottninggatan a Kungsgatan asi deset minut před třetí hodinou odpolední. „Vozidlo zranilo několik lidí na ulici Drottningatan,“ uvedl nejprve policejní mluvčí Towe Hagg. Očitá svědkyně, která se představila pouze jako Anna, řekla deníku Aftonbladet: „Viděla jsem stovky lidí, kteří běželi jako o život. Otočila jsem a utíkala taky. Byla to intuice.“

Jan Granroth byl právě v obchodě s obuví na Královnině ulici, když uslyšel výkřiky. „Vybíral jsem si zboží, když jsem uslyšel velký hluk. Lidé začali křičet. Pak jsem viděl, jak obrovský kamion narazil do protější stěny,“ uvedl Jan, který z prodejny utekl zadním východem. „Šel jsem na hlavní ulici, když se doslova odnikud vyřítilo velké auto. Nebylo vidět, jestli a kdo ho řídí, ale úplně se vymklo kontrole. Viděl jsem, jak nejméně dva lidi přejelo. Běžel jsem pryč, jak nejrychleji to šlo,“ dodal očitý svědek Dimitris. Policie vyzvala obyvatele města, aby se vyhýbali centru, a uzavřela švédský parlament. Uvedla, že kamion patřil domácí pivovarnické firmě Spendrups, které byl ukraden.

Navíc se střílelo?
Policie nevyvrátila zprávy, že se u stanice metra Fridhemsplan střílelo. Teroristický čin ještě ale nebyl potvrzen.   



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.