Stávka řidičů: Nejvíc spojů nejelo na jihu Moravy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Stávka řidičů: Nejvíc spojů nejelo na jihu Moravy!

 Cestující se na Ústředním autobusovém nádraží v Brně ptali, zda se dostanou do cíle své cesty. Většinou měli smůlu, museli vlakem, taxíkem nebo volat příbuzné.
Cestující se na Ústředním autobusovém nádraží v Brně ptali, zda se dostanou do cíle své cesty. Většinou měli smůlu, museli vlakem, taxíkem nebo volat příbuzné.  ( Foto Aha! – Zdeněk Matyáš, JIří Krušina, ČTK)

Klíčky od autobusů, které měly včera rozvést dospělé do práce, děti do škol a marody k lékaři, zůstaly viset v garážích. Šoféři v pěti krajích Česka začali stávkovat, v depu si dali kafe... Nejvíce spojů nevyjelo na jihu Moravy.

Šoféři vstoupili do stávky kvůli nízkým mzdám, které v řadě případů nezlepšilo ani vládní nařízení zvyšující od začátku roku jejich minimální mzdu. Ta byla stanovena na 98,10 Kč za hodinu jízdy a na 88 Kč za hodinu čekání. Nově byl zaveden příplatek 6,60 Kč na hodinu za náročné pracovní prostředí.
Jenže... Řidiči v některých krajích dostali přidáno méně, než očekávali. Firmy například zvýšily sazby, ale zároveň šoférům snížily odměny. „Už samotná hrozba zastavením dopravy pomohla narychlo vyřešit situaci v několika krajích, kde se to dlouho nedařilo,“ uvedl předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík.
Odradit autobusáky od protestů se pokusil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Na vládě prosadil uvolnění 420 milionů z rozpočtové rezervy na jejich platy.

Tady se stávkovalo
Stávka výrazněji zasáhla jen Jihomoravský a Olomoucký kraj, částečně Pardubický a okrajově Zlínský. Připojili se řidiči městské hromadné dopravy v České Lípě.

Kde ne/měli v Česku problém?

Supíkovice, Jesenicko
Autobusem jezdí na jesenické gymnázium studentka Šárka Pokorná (19). V deštivém ránu čekala na zastávce marně. „Zrovna dneska mám narozeniny a nejede autobus. Jede pro mě kamarád, mám před maturitou a vynechat školu nechci. To, že řidiči bojují za lepší platy ale chápu,“ řekla brunetka.

Velká Kraš, Jesenicko
Starosta Velké Kraše Jiří Neumann na stávku upozornil obyvatele vesničky u polských hranic rozhlasem. Se stávkou ale souhlasil. „Byl jsem řidič z povolání a není to jednoduchá práce. Proč by řidiči měli dělat za minimální mzdy a mít desítky přesčasových hodin. Nebojují jen za své platy, ale také bezpečnost cestujících,“ uvedl Neumann.

Česká Lípa, Liberecko
Ke stávce se v České Lípě připojili řidiči městské dopravy. Eva Skalická o ní nevěděla, ze zastávky se musela vrátit domů a do průmyslové zóny ji odvezl manžel.

Šumperk
Stávkující řidiči čekali ve společenské místnosti autobusového nádraží na výsledek stávky.

Adamov, Blanensko
Své kolegy Zdeněk Mojčák (40) chápe, ale vynutit si zvýšení mzdy stávkou odmítá. I proto ve čtvrtek procitl ve tři hodiny a od půl páté ráno už točil volantem autobusu v Adamově na Blanensku. Před sebou měl patnáctihodinovou šichtu. „Řekl jsem si, že to chci udělat pro cestující. Adamov je známý velkými výškovými rozdíly, zejména pro starší a postižené je to nepřekonatelná překážka. Městská doprava je tady nutností,“ svěřil se řidič, který pracuje v podniku ČAD Blansko čtyři roky.

Video ze stávky můžete vidět zde:



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.