Ťukněte si s celebritou! Herec David Švehlík slaví 45 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Ťukněte si s celebritou! Herec David Švehlík slaví 45

Nasazování čoček herci každé ráno prý vadilo.
Nasazování čoček herci každé ráno prý vadilo.  (Foto: ČT)

45. narozeniny dnes slaví herec David Švehlík. Přejeme všechno nejlepší, hodně štěstí, lásky a samozřejmě to zdravíčko!

David se rozhodl po ukončení Akademického gymnázia v Praze, že bude své kroky směřovat do Litoměřic. Absolvoval tu jeden ročník teologického konviktu. Aby se mohl stát knězem, strávil dva roky na škole v Římě. Po návratu z této stezky ale odbočil, poslední volba nakonec padla na Filosofickou fakultu UK a na divadelní režii na DAMU.

Ačkoli se dramaturgii dle svých slov nevěnuje, herectví ho zlákalo stejně jako jeho otce, Aloise Švehlíka. Na divadelních prknech stanul poprvé v Divadle F. X. Šaldy v Liberci, a to ve svých pěti letech. Zahrál si ve hře Neúplatný aneb Škola manželů. Ačkoli David Švehlík hostoval a hostuje v mnoha divadlech, od roku 2002 se drží hlavně Divadla Na Zábradlí, kde měl čtyři roky stále angažmá.

I se svým otcem Aloisem Švehlíkem se na jevišti několikrát sešel. Nejvýraznější dvojici utvořili na Shakespearovských slavnostech, kde si zahráli ve Večeru tříkrálovém, poté mělo velký úspěch třeba představení Z cizoty, které sklidilo i Cenu Alfréda Radoka, a v neposlední řadě pak stojí za zmínku hra Král Lear, kde si ponechali status otec a syn. Co se filmů týče, stáli spolu bok po boku ve filmech Alois Nebel, I ve smrti sami nebo v seriálu Letiště.

Do světa českého filmu pronikl hlavně díky roli Huberta pod taktovkou Filipa Renče v komedii Román pro ženy. Dále se objevil v roli hraběte v pohádce Anděl Páně, kriminalisty Benkovského v Kriminálce Anděl a v roce 2013 získal hlavní roli v seriálu inspirovaném skutečnými příběhy - Život a doba soudce A. K., kde hraje právě mladého soudce Adama Klose.

Stejně jako jeho otec i David Švehlík propůjčil svůj hlas filmovým hrdinům. V britském seriálu Sherlock namluvil doktora Wattsona, Laurence Anthonyho ve filmu Saw 3D, Bryce Johnsona v seriálu Gilmorova děvčata, aj. Dokázal i že je skvostný tanečník, když získal třetí místo v páté řadě televizní soutěže StarDance.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.