Policie rozprášila mezinárodní drogový gang: Spolkli 200 kapslí hašiše! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Policie rozprášila mezinárodní drogový gang: Spolkli 200 kapslí hašiše!

Drogy v tělech kurýrů odhalil rentgen.
Drogy v tělech kurýrů odhalil rentgen. (Foto: Národní protidrogová centrála)

Dva Češi si jezdili vydělávat do Dánska, když z Kodaně pašovali hašiš do Grónska jako kurýři. Před akcí musel vždy každý spolykat až kilo drogy rozdělené do zhruba 200 ampulek. Odměnou byly desítky tisíc korun.

Čechy organizoval podnikatel (48) z Blanska, kde ho zatkla zásahová jednotka. Hlavou bandy byl Američan (51) žijící v Dánsku. Všichni členové skupiny měli za sebou bohatou kriminální minulost a sami byli drogově závislí.

Kurýři zpravidla odjížděli do Dánska, kde hašiš nakupovali. V Kodani strávili několik dnů na hotelu, kde ampulky s hašišem spolykali. Jejich další cesta vedla na letiště, odkud odletěli do Grónska. „Množství spolykaného hašiše činilo zhruba jeden kilogram, rozdělený do zhruba 200 ampulek. Do Dánska jezdili přibližně dvakrát do měsíce,“ potvrdila Aha! Barbora Kudláčková z Národní protidrogové centrály.

Zpátky se vraceli zpravidla po několika týdnech a pod oblečením přiváželi peníze z prodeje drog. Šéf bandy jim poté část výdělku nechal jako odměnu. Ta se pohybovala v řádech desítek tisíc českých korun.

Operace Nanuk
Detektivové z Česka, Dánska a Grónska pracovali na případu s krycím názvem Nanuk půl roku. „Pašeráci jsou obviněni z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy,“ doplnila Kudláčková. Pokud je soud uzná vinnými, za mřížemi mohou strávit až 18 let.

Video: Policie rozprášila mezinárodní gang obchodníků s drogami

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.