Britský rozvod s EU: Tahanice i o 42 tisíc lahví vína! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Britský rozvod s EU: Tahanice i o 42 tisíc lahví vína!

Britský zástupce EU Tim Barrow (vlevo) s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem.
Britský zástupce EU Tim Barrow (vlevo) s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. (Foto: ČTK)

Když rozvod, tak rozvod! Ale tentokrát to nebude tak k popukání jako film s Vladimírem Menšíkem. Žádost o rozvod s Evropskou unií podala Británie včera po poledni. A dojde i na dělení velkého majetku – budov, obrazů, a dokonce i zásob alkoholu.

Den »b«, tedy brexitu, nastal včera. Příslušný dopis ohlašující odchod země z evropského bloku předal ve 13.20 britský stálý zástupce u EU Tim Barrow předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi. Deset minut poté britská ministerská předsedkyně Theresa Mayová oznámila poslancům, že dopis byl doručen. A vyzvala Brity, aby se semkli a drželi při sobě.

Jako 27 žen
A jako se většina rozvodů neobejde bez praní špíny a tahání o děti i majetek, nebude to jiné ani v případě brexitu. „Neznamená to vyřešit jen jednu, dvě nebo tři věci. Za každým problémem, ať už jde o celní unii či jednotný trh, se při bližším pohledu skrývá deset dalších. Je to jako rozvod, rozvod s jednou osobou a sedmadvaceti dalšími, z nichž každá má svou vlastní agendu,“ řekl už dříve britský exministr financí Alistair Darling.

Jenže, jak poznamenala bývalá eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová: „Úspěšný rozvod je lepší než zkažené manželství.“ Proto také včera EU sice vyjádřila nad odchodem Londýna lítost, ale zároveň připravenost ke konstruktivnímu jednání.

Umění i satelity
A jednat se bude i o velkém majetku! Podle listu Financial Times to bude asi jedna z nejcitlivějších částí rozhovorů. Británie si bude dělat nárok na podíl z komunikačních satelitů, ze zemědělské půdy, z unijních nemovitostí, ale i z uměleckých sbírek a cenných zásob 42 tisíc lahví vína a tvrdého alkoholu.
Oba »manželé« by se mohli domluvit na dělení podle klíče, že Británie přispívala do společného vlastnictví asi osminou.

Znamenalo by to nárok na budovy a jejich vybavení v hodnotě za víc než 31 miliard korun. Vždyť EU patří víc než 300 nemovitostí ve 138 zemích, a to i takových, jako je Burkina Faso či Papua-Nová Guinea. Spojené království by pak také mělo na cestu z Unie dostat na 5 tisíc lahví vína, 250 lahví lihovin a umělecká díla v hodnotě přes 60 milionů korun.

Víte, že...
...Británie i po včerejšku zůstává plným členem EU a musí dodržovat všechna pravidla i povinnosti po dobu dvou let.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.