Ocenili hrdiny ankety Statečné psí srdce: Za člověka položí život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Ocenili hrdiny ankety Statečné psí srdce: Za člověka položí život!

Statečný Monty obětoval za Denisu svůj psí život.
Statečný Monty obětoval za Denisu svůj psí život. (Foto: Michal Protivanský)

Čtyřnozí chlupáči vědí, co je přátelství na život a na smrt. A anketě Statečné psí srdce 2016 se včera dostalo ocenění dvěma psům a třem fenkám. 7. ročník ale provázelo i smutné memento. Objevuje se stále více případů, kdy pes zachraňuje svého pána před jiným psem, kterého majitel nedokáže zvládnout

Jorkšír Monty (†3) zachránil Denisu (15)

Monty (†3) z Kutnohorska byl nejlepším kamarádem a oporou Denisy Novotné (15). Když se její rodiče rozváděli, byl stále s ní. Až do loňského 19. dubna. Tehdy jorkšír zachránil paničku před staffordem, který se protáhl dírou v plotě a zaútočil na ně. Strhl pozornost na sebe a skončil v jeho tlamě. Když pomohli lidé a pes Montyho konečně pustil, pospíchali s ním na veterinu. Cestou se ale ještě z posledních sil k Denise zvedl, aby se přesvědčil, že je v pořádku a na následky těžkého zranění zemřel. „V lese se bál i houkání sovy. Mysleli jsme si, že je srabík, ale nebyl,“ vzpomíná Denisa.   

Malina (9) pomáhá s cukrovkou Zdeny (42)
Cenu Pomáhající srdce si odnesla kříženka Malina (9) z Ostravy. Ačkoliv u původních majitelů byla týraná, ke své nové paničce Zdence Koldové (42), která se jí před pěti lety ujala, dokázala najít důvěru a stala se její velkou pomocnicí. Malina se naučila rozeznat, kdy její paničce, která trpí diabetem, nebezpečně kolísá hladina cukru. „Když hladina cukru klesne, štěká nižší tóninou, líže mě, nehne se ode mne. Naopak vysokou hladinu hlásí štěkáním vyšší tóniny,“ popisuje Zdenka Malininy dovednost, která umí svou paničku pro případ kolapsu natočit do stabilizované polohy.

Další ocenění chlupáči

Labradorka Cita (9) se stala vítězkou kategorie Záchranný čin služebních a záchranářských psů za to, že loni v srpnu se svým psovodem Ladislavem Pozdníčkem (46) vypátrala v okolí Nechranické přehrady pohřešovaného chlapce (13). Umí hledat v sutinách a je v jednotce pro mezinárodní záchranné operace.

Róza, kříženka stafforda a labradora, loni v létě uchránila před rozzuřenými psy Anetu Tomáškovou (16) z Rokycanska. Při útoku psů, zachovala chladnou hlavu a dívku na koloběžce silou odtáhla do bezpečí.

Německý ovčák Erik získal ocenění Spící srdce in memoriam. Se svým psovodem, členem šumavské horské služby Vlastimilem Maxou, se zúčastnil desítek pátracích akcí, při kterých zachránil několik lidských životů. Vyhrabával i lidi zavalené po zemětřesení v Íránu roku 2003. Zemřel ve věku 14 let v roce 2014.

Co je Statečné psí srdce
Anketu, která oceňuje hrdinské činy psů, vyhlašuje časopis Psí kusy spolu se záchranářským magazínem Rescue report. Vítězové se automaticky stávají nominanty v prestižním ocenění Zlatý záchranný kříž.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.