Jak nepřijít o státní podporu: 6 zásad penzijního spoření! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jak nepřijít o státní podporu: 6 zásad penzijního spoření!

Plaťte včas, nebo přijdete o státní příspěvek za dané období.
Plaťte včas, nebo přijdete o státní příspěvek za dané období. (Era)

Nikdy není dost brzo myslet na zadní kolečka a spořit na své stáří. Jednoduchým způsobem, jak nějakou tu korunu našetřit, je penzijní spoření, ke kterému navíc dostanete i pár kaček ze státní kasy. Penzijko má ale i svá úskalí, která vás můžou připravit o státní podporu.

1. Vezměte si maximum
Penzijní spoření se vyplatí především díky státnímu příspěvku. Ten vám stát pošle ke každé vaší měsíční úložce, která ale musí být 300 Kč nebo vyšší. Výše státního příspěvku se pak liší podle toho, kolik měsíčně spoříte. Nejvyšší částku – 230 Kč – dostanete od státu při uložení nejméně tisícovky.


Kolik dostanete od státu
Měsíční úložka        Příspěvek státu
      100 Kč                    0 Kč
      200 Kč                    0 Kč
      300 Kč                   90 Kč
     400 Kč                  110 Kč
     500 Kč                  130 Kč
     600 Kč                  150 Kč
     700 Kč                  170 Kč
     800 Kč                  190 Kč
     900 Kč                  210 Kč
     1000 Kč a více       230 Kč
2. Neplaťte na poslední chvíli
Ať už peníze své penzijní společnosti posíláte převodem, složenkou nebo je nosíte hotově, měly by na její účet dorazit nejlépe dva dny před koncem měsíce. „Abyste měli nárok na státní příspěvek, musí být ten samý měsíc peníze připsány na účet penzijní společnosti,“ vysvětluje Aleš Poklop, prezident Asociace penzijních společností ČR.

3. Zapomeňte na zpětné platby
Penzijní společnosti žádají Ministerstvo financí o příspěvky pro své střadatele čtvrtletně. To ale nic nemění na faktu, že když neodešlete svou úložku v lednu a v únoru, a v březnu odešlete peníze zpětně za všechny tři měsíce, máte smůlu. Stát přispěje jen jednou, k aktuální, tedy březnové úložce.
4. Mimořádné platby oznamte
Peníze je možné poslat předem. Ale pozor! Penzijní společnost musí vědět, na co je má použít. Pokud jen pošlete více peněz, použije je k předplacení vašeho sjednaného příspěvku na budoucí měsíce. „Při každé platbě, která neodpovídá smlouvě, kontaktujte svou penzijní společnost a sdělit jí, jak má s penězi naložit,“ objasňuje Poklop.

5. Zkuste »pumpnout« šéfa
Nemáte peněz nazbyt a příspěvek na penzi je pro vás luxus? Zkuste si říct o peníze svému zaměstnavateli. Přidat vám na penzi je pro něj výhodnější než zvýšit vám plat. Z peněz, které vám přidá na výplatě, totiž musí zaměstnavatel platit sociální a zdravotní pojištění. Z příspěvku na vaši penzi nezaplatí navíc státu ani korunu.

6. Dluh vzniknout nemůže
Jste ve finanční tísni a nezbývá vám na zaplacení penzijního spoření? Nic se neděje. Vaše penzijní společnost vás nebude nijak pokutovat ani po vás peníze vymáhat. Zkrátka jste si nic neuložili, na důchod jste si tedy nepřispěli, a pochopitelně jste přišli o státní příspěvek. Nic víc vám ale nehrozí, žádný dluh nevzniká.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.